Читај ми!

Фестивал домаћих играних серија 7. и 8. октобра

Четврти, традиционални, Фестивал домаћих играних серија „Федис“, биће одржан 7. и 8. октобра, у Културном центру Чукарица, под покровитељством ове београдске општине. На првом фестивалу у Европи који третира ТВ играни програм, учествоваће осам домаћих телевизијских остварења, али и гости из Републике Српске.

За награду Златна антена ове године „на црту“ ће стати домаће серије: Равна гора, Фолк (други наставак), Монтевидео, видимо се и Војна академија (други наставак). У својству гостију појавиће се мини серија Одумирање, као и серија Замало живот из Републике Српске.

Своје учешће на манифестацији пријавили су и остварења Државни посао, Надреална телевизија и Мала историја Србије.

Директор и покретач манифестације Ненад Миленковић најављује учешће великог броја наших најзначајнијих глумачких имена на овогодишњем „Федису“, као и квалитетан пратећи програм.

„Програм 'Федиса', ове године, имаће веома интересантан и квалитетан садржај. Желимо да четвртим 'Федисом' одемо корак даље у смислу обогаћивања садржаја манифестације, како бисмо сем додељивања награда, стручној јавности и публици понудили и нешто више. Првог дана третираћемо остварењима из прве половине 70-тих година прошлог века, како дискусијом еминентних стручњака из те области , тако и подсећањем на јунаке и садржање серија којих се и данас радо сећамо. Наравно, као и сваке године, биће ту и специјалних гостију из иностранства, неких специјалних награда. Захваљујем се челним људима Чукарице на подршци и покровитељству", истакао је Миленковић.

Фестивал домаћих играних серија „Федис“, постаје традиционална и респектабилна манифестација, коју ће отворити редитељ Мирослав Лекић, прошлогодишњи добитник награде Златна антена за режију серије Јагодићи.

Затим следи пратећи програм посвећен серијама из 70-тих година почевши од серија Наше мало мисто, Грађани села луга, Љубав на сеоски начин, преко Дипломаца, У регистратури и Невена, па до легендарних остварења Отписани, Камионџије, Куда иду дивље свиње, Позориште у кући и друге.

У дискусији о поменутим серијама и том времену гледано кроз призму ТВ продукције, учествоваће професор Андрија Ђукић, син пионира домаће продукције Радивоја Лоле Ђукића, ТВ критичарка Бранка Оташевић, као и продуцент Прве телевизије Злата Калић и редитељ и одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а Марко Новаковић.

Глумцима који су тих година започињали своје каријере или играли запажене улоге попут: Светислава Булета Гонцића, Еве Рас, Божидара Стошића, Љиљане Лашић и Ивана Бејкарева и других биће додељена награда Повеља за запажене улоге у домаћим играним серијама.

Доајену српског глумишта и главном актеру легендарне серије Позориште у кући, Властимиру Ђузи Стојиљковићу биће додељена награда Златна антена за свеукупан допринос домаћој ТВ продукцији.

Другог дана манифестације биће додељене награде Повеља за запажену улогу и Златна антена за музику, монтажу, костим, фотографију, сценарио, режију, као и за најбољу ТВ серију претходне телевизијске сезоне.

Стручни жири чине: Зоран Пановић, главни уредник листа Данас, Андрија Ђукић, професор ФДУ и Мери Билић, уредница ТВ редакције дневног листа Политика.

Специјална награда за свеукупан допринос домаћој ТВ продукцији биће додељена чувеном композитору Зорану Симјановићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво