Читај ми!

"Equalizer" отвара фестивал у Сан Себастијану

Почиње борба за Златну шкољку! У трци за награде смотре у Сан Себастијану 17 остварења. "Equalizer" с Дензелом Вашингтоном у главној улози вечерас отвара чувени шпански фестивал. У програму „Источна обећања: Aутобиографија Источне Европе“ неколико српских филмова.

Међународни филмски фестивал у Сан Себастијану вечерас 62. пут отвара врата љубитељима седме уметности, преноси Бета.

За Златну шкољку бориће се 17 остварења међу којима Casanova Variations америчког редитеља Мајкла Стурмингера с Џоном Малковичем, En chance til (Друга прилика) Данкиње Сузан Бер, Аутомата Шпанца Габеа Ибањеса са Антонијом Бандерасом, Une nouvelle amie (Нова девојка) Француза Франсоа Озона и La isla minima (Мочвара) Шпанца Алберта Родригеса.

У званичној конкуренцији је и филм сарајевског редитеља и оскаровца Даниса Тановића Тигрови у копродукцији Француске, Индије и Велике Британије.

Овогишњи велики шпански фестивал имаће ретроспективу филмова из Источне Европе поводом 25 година од пада Берлинског зида.

У оквиру програму рестроспекитве Источна обећања: Aутобиографија Источне Европе, биће приказан вишеструко награђивани филм Кругови Срдана Голубовића у копродукцији Србије, Немачке, Француске, Словеније и Хрватске, као Грбавица Јасмине Жбанић (БиХ, Хрватска, Немачка и Аустрија).

Очекује се да смотри присуствују Дензел Вашингтон и Вилем Дефо који ће у секцији Бисери представити филм француског редитеља Абела Фераре Retour a Ithaque (Повратак у Итаку). Ферера је ове године на Канском фестивалу представио филм Добродошли у Њујорк инспирисан сексуалном афером бившег генералног директора Међународног монетарног фонда Доминика Строс-Кана.

Очекује се долазак шпанског редитеља Педра Алмадовара, који овог пута као продуцент представља филм Relatos salvajes (Дивље приче) редитеља Дамијана Сифрона.

Глумац Бенисио дел Торо доћи ће да би у Шпанији промовисао остварење о чувеном колумбијском нарко-босу Паблу Ескобару, Escobar: Paradise Lost (Ескобар и изгубљени рај).

Посебне награде ће бити уручене Вашингтону и Дел Тороу, навели су организатори филмске смотре.

Седмочлани жири ће предводити шпански продуцент Фернандо Боваира, познат као продуцент филмова Духови у нама (The Others) из 2001. године с Никол Кидман у главној улози и Небо боје ванилe (Vanilla Sky) (2001).

Остварење Самба француских редитеља Оливијеа Накаша и Ерика Толедана затвориће фестивал 27. септембра.

Почасни гости затварања биће промотери тог филма, међу којима глумци Шарлот Гензбур, позната по филму Нинфоманка Ларса фон Трира и Омар Си, протагониста остварења Недодирљиви (Les Intouchables).

Чувени шпански међународни филмски фестивал установљен је 1953. године, али је међународно признат 1957. године. Одржава се сваке године у баскијском граду Сан Себастијану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво