Читај ми!

„Чујте, Срби!“ вечерас премијерно у Новом Саду

Документарно-играни филм „Чујте, Срби!“, који је снимљен поводом стогодишњице доласка Арчибалда Рајса у Србију биће премијерно приказан вечерас у Новом Саду. Рајс се истакао на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Премијера остварења Чујте, Срби! одржаће се у Српском народном позоришту, на сцени „Јован Ђорђевић“, преноси Танјуг.

Најављено је да ће пројекцији присуствовати председник Србије Томислав Николић, такође, гостима ће се обратити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, најавила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Редитељ документарно-играног остварења је Горан Вукчевић, а лик Арчибалда Рајса тумачи глумац Урош Здјелар.

Филм кроз динамичан дијалог седамнаесторо саговорника покушава да састави сложени мозаик Рајсовог живота и рада. Наратор води гледаоце кроз просторе Рајсовог ратног пута са српском војском, док играни сегменти допуњују атмосферу епохе у којој се све дешава.

Арчибалд Рајс био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор Универзитета у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Умро је 1929. године у Београду, где је и сахрањен. По његовој жељи, његово срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво