Читај ми!

Тарантино: Дигитална пројекција је убила филм!

Дигитална пројекција и ДЦП (Digital Cinema Package) су убили филм, 35-милиметарска трака је „изгубила рат“, рекао је у Кану чувени амерички редитељ и освајач Златне палме Квентин Тарантино.

Квентин Тарантино је дошао на Кански фестивал како би прославио 20-годишњицу од освајања Златне палме за филм Петпарачке приче (Pulp Fiction), али и 50-годишњицу шпагети вестерна, жанра који је на велико платно донео легендарни Серђо Леоне.

„Освајање Златне палме је до данас, што се признања тиче, моје апсолутно најпозитивније достигнуће“, изјавио је амерички редитељ на конференцији за новинаре.

„Од свих трофеја које сам освојио, она има највеће почасно место у мојој кући. Она је оно што бих још једном желео да добијем пре него што угасе светло“, навео је.

Тарантино се, такође, осврнуо и на данашње стање у кинематографији, ламентујући над убрзаним нестанком традиционалног целулоида.

„Што се мене тиче, дигитална пројекција и ДЦП (Digital Cinema Package) су убили филм какав ја знам. Чињеница да се већина филмова данас не приказује на 35-милиметарској траци указује да је рат изгубљен. Дигиталне пројекције, то је попут телевизије у јавности. А по свему судећи, цео свет сматра да је то oкej. Али, оно што је за мене био филм је мртво“, објаснио је амерички редитељ.

Како су јавили француски медији, Тарантино је дошао у Кан ради специјалне пројекције Петпарачких прича, као и поводом 50-годишњице чувеног Леонеовог филма За шаку долара чијим ће приказивањем, у суботу увече, бити свечано затворен фестивал.

Тарантино је у Кану говорио и о будућим пројектима.

Он је навео да се предомислио у вези са сценаријом за вестерн Hatefield Eight, за који је пре само неколико недеља, након што је његов садржај процурео у јавност, рекао да одустаје да га сними.

„Можда ћу га ипак снимити. Можда ћу га издати. Можда ћу га поставити у позоришту. А можда ћу урадити сва три, али видећемо“, oбјаснио је.

Тарантино је, такође, рекао да му је остало око 90 минута неискоришћеног материјала са снимања каубојца Ђангова освета и да размишља да га искомбинује с филмом и направи четворочасовну мини-серију за телевизију.

За разлику од многих редитеља, Тарантино је признао да воли да гледа своје филмове и да то чини сваки пут када их пуштају на телевизији.

Он је рекао да му је жао колега који не умеју да уживају у свом раду. „Ионако сам увек правио филмове за себе“, закључио је кроз шалу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво