Читај ми!

Почињу Дани франкофоније

Урнебесна комедија „Сигуран добитак“ отвара фестивал филмова француског говорног подручја. Од 21. до 24. марта Дани франкофоније домаћој публици представиће и „Други живот Ричарда Кемпа“, остварење о савременом српском сликару „Владимир Величковић, избор црног“, „Свет нам припада“, као и српско-швајцарска копродукција „Одумирање“.

Ревија филмова франкофоних земаља одржава се од 21. до 24. марта у Дому омладине Београда (ДОБ) и биоскопу „Фонтана“, у оквиру традиционалне манифестације Дани франкофоније.

Програм отвара Сигуран добитак, швајцарска продукција из 2013. године у режији Клаудија Тонетија.

Према синопсису, швајцарски политичар сања о каријери посланика, те заједно са својим пријатељем, кинеским часовничарем, долази на идеју да организује полуфинале Избора за мис Кине у Швајцарској и то у руралној регији Јуре.

Идеја узима маха, али проблеми искрсавају на све стране - спонзори, политика, организација.

Ова урнебесна комедија заснована на истинитом догађају освојила је европску критику и публику и постала један од највећих хитова прошле године.

Вечерас ће бити приказан и француски филм Други живот Ричарда Кемпа у режији Жерминала Алвареза.

Док ради на мистериозном случају убиства, инспектор Кемп примећује да случај све више подсећа на нерешен злочин са почетка његове каријере. Изненађујућом игром судбине, враћа се у 1989. годину и добија још једну прилику да реши злочин.

Узбудљив трилер у први план враћа одличног глумца Жан-Ига Англада.

На специјалној пројекцији другог дана ревије биће приказан документарни филм о једном од наших највећих савремених сликара Владимир Величковић, избор црног.

То је светска премијера овогодишње француске продукције у режији Франсоа Катонеа. Филм траје 52 минута, а улаз на ту пројекцију је слободан.

Улазнице за Дане франкофоније у ДОБ-у коштају 150 динара.

На програму су и Свет нам припада (Белгија, 2012) Стефана Стрекера, Добар пандур, лош пандур (Канада, 2006) Ерика Кануела, Магична кутија (Тунис, 2003) Ридхе Бехија, Али, Рабиа и остали (Мароко, 2000) Ахмеда Буланеа, Маскарада (Алжир, 2008) Лиеса Салема, Странац (Бугарска, 2012) Никија Илиева, као и српско-швајцарска копродукција Одумирање (2013) у режији Милоша Пушића.

ДОБ као носилац пројекта пети пут заредом организује ревију, у сарадњи са амбасадама, културним центрима и институцијама франкофоних земаља, као и са Министарством културе Србије и француском телевизијом „ТВ5 Монд“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара