Читај ми!

Ганс: Људи желе да сањају

После светске премијере нове верзије познате бајке „Лепотица и звер“ којим је затворен Берлински фестивал, на Београдски Фест стигао је познати француски редитељ Кристоф Ганс. Људи желе мало чаролије, да се добро проведу и сањају, рекао је Ганс, који је београдској публици познат по планетарном хиту „Пакт са вуковима“.

Кристоф Ганс је каријеру започео као новинар и филмски критичар, а наставио као редитељ спектакуларних филмова фантастике.

Снимљена са буџетом од 35 милиона евра, Лепотица и звер је француска бајка за светско тржиште - пунокрвни блокбастер, а не оно што прво падне на памет када се спомене француски филм.

На питање да ли је европски блокбастер спреман да се такмичи са Холивудом, Ганс одговара: „Свакако!“.

„Ми Европљани имамо јаке вредности. Прво, то је наша култура. Друго, бајке су рођене у Европи. То је наш ДНК. Кад Американци снимају бајке, позивају се само на старе 'Дизнијеве' адаптације Снежане, Пинокија. А те приче су европске. У америчкој продукцији коштају све више. Можда је то шанса да их ми снимамо са мање новца“, истиче француски режисер.

Ганс објашњава да га је посебно привукло то што прича почиње кризом богатог трговца који губи све у бродолому.

„Мислим да је данас врло слична с европском кризом. Има снажну поруку, а то је да можемо решити сваки проблем у животу уколико верујемо у љубав“, наводи Ганс.

Говорећи о томе како је од новинара и филмског критичара постао режисер, Француз објашњава да је то у његовој земљи традиција, попут Трифоа, Шаброла и Годара.

„Сви ти људи су били сјајни филмски критичари. Као критичар сам бранио своју визију филма кроз визију редитеља кога волим. То је био одличан начин да научиш шта је тачно филм“, каже Француз.

О утисцима о Београду и публици, Ганс је рекао да је, када је видео лица људи у биоскопу пре пројекције, схватио да сви они желе мало чаролије, да се занесу, добро проведу и сањају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара