Читај ми!

Цинкарош Де Ниро

Бесоново отворено поигравање са референцама холивудских мафијашких филмова, названо „Малавита“, доноси нам Роберта Де Нира у улози мафијаша Фреда Блејка који цинкари целу своју екипу, лик који је легендарни глумац одиграо „затворених очију“.

Мартин Скорсезе као продуцент, Лик Бесон као редитељ и Роберт Де Ниро у главној улози – довољан су разлог да филм Малавита (The Family) који се приказује у биоскопима, привуче пажњу.

Реч је о екранизацији романа Лоши момци француског писца италијанског порекла Тонина Бенаквиста.

Замислите да породица Сопрано стиже у Француску или да се Реј Лиота цинкарош из Добрих момака скраси са фамилијом у градићу у Нормандији. На ту тему, наслања се и нешто лежернија и пасторалнија акциона комедија Малавита.

Под окриљем мрака породица пензионисаног мафијаша, у оквиру програма заштите сведока, настањује се у нетипично успавано окружење, дистанцирана од старих навика.

Да их није лако мењати јунаци приче уверавају се брзо, па проблеме почињу да решавају уобичајеним мафијашким методама.

Де Ниро игра готово жмурећи, с обзиром на то да му је након три антологијска класика ово четврта улога на тему мафије.

„То је једна необична, забавна прича. Увек размишљем о филмовима као о заједничком сну са публиком. Иако прича делује надреално, ликови се могу пронаћи често и у стварном животу“, објашњава жива легенда Холивуда.

И док је с једне стране реалистички приказана опасност у којој је читава породица, понашање појединаца третира се комично, готово стриповски. Судар култура Француске и Америке, редитељ оркестрира гомилајући сцене у којима домаћини направе стереотипну вербалну грешку у корацима, а бахати Американци демонстрирају препознатљиво шерифовање.

Бесон прати моду компилације жанрова, инстистирајући на отвореном поигравању са референцама холивудских мафијашких филмова, посебно оних са потписом Скорсезеа.

Замисао је одлична, али је ипак половично остварена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво