Читај ми!

Кристална призмa, 15 година касније

Српски филмски ствараоци поново имају прилику да се боре за Кристалну призму. Награде Академије филмске уметности и науке Србије биће додељене 5. децембра за период 2011-2013. године у чак 22 категорије. Највише номинација има „Кад сване дан“ Горана Паскаљевића, у осам категорија, а следе, са по седам номинација, „Кругови“, „Парада“ и „Непријатељ“.

Академија филмске уметности и науке Србије (АФУН) обновила је награду Кристална призма, која ће ове године бити додељана као тријенално признање, за период 2011-2013, за најбоља остварења у домаћем филму у чак 22 категорије.

Свечано проглашење победника заказано је за 5. децембар на сцени „Мадленијанума“, на основу гласања 238 чланова тог удружења.

Комплетну листу номинација, које су предложили чланови стручних одбора АФУН-а, Танјугу је доставио генерални секретар удружења Мирко Беоковић.

Највише номинација има Кад сване дан Горана Паскаљевића, у осам категорија, а следе, са по седам номинација, Кругови, Парада и Непријатељ.

За најбољи филм награду прима продуцент за свеукупно стваралаштво екипе филма.

Номиновани су Николина Вучетић (Непријатељ), Јелена Митровић (Кругови), Мирослав Момчиловић (Смрт човека на Балкану), Паскаљевић (Кад сване дан) и Биљана Првановић (Парада).

За најбољу режију номиновани су Срдан Голубовић (Кругови), Срђан Драгојевић (Парада), Дејан Зечевић (Непријатељ), Момчиловић (Смрт човека на Балкану) и Паскаљевић (Кад сване дан).

У категорији сценарија на листи су Милован Витезовић (Шешир професора Косте Вујића), Бојан Вулетић и Стефан Арсенијевић (Практични водич кроз Београд са певањем и плакањем), Драгојевић (Парада), Момчиловић (Смрт човека на Балкану) и Душан Спасојевић (Одумирање).

За Кристалну призму за главну мушку улогу у конкуренцији су Александар Берчек (за лик Ранка у Круговима), Мустафа Надаревић (Миша Бранков у филму Кад сване дан), Лазар Ристовски (Диле у Белим лавовима), Тихомир Станић (Анђелко у Фалсификатору) и Емир Хаџихафизбеговић (Аца у филму Смрт човека на Балкану).

Истом признању међу глумицама надају се Мира Бањац (Мара у Мамарошу), Дара Џокић (Милица у Одумирању), Нела Михаиловић (мајка Стана у Леду), Христина Поповић (Бисерка у Паради) и Исидора Симијоновић (Јасна у остварењу Клип).

У категорији мушка епизодна улога номиновани су Борис Исаковић (Страхиња у Одумирању), Милош Самолов (Радмило у Паради), Никола Ракочевић (Реља у С/кидању), Сергеј Трифуновић (Енес у Фалсификатору) и Уликс Фехмиу (Средоје Говоруша у Устаничкој улици).

За најбољу женску епизоду номиноване су Марина Воденичар (Мира у Виру), Јасна Ђуричић (Јованка у Одумирању), Олга Одановић (баба Савета у Леду), Нада Шаргин (Јагода у Практичном водичу...) и Драгана Дабовић (Хана у С/кидању).

У категорији филмске фотографије могући добитници су Радослав Владић (за камеру у филму Како су ме украли Немци), Александар Илић (Кругови), Душан Јоксимовић (Непријатељ), Александар Рамадановић (Одумирање) и Милан Спасић (Кад сване дан).

За монтажу слике номиновани су Марко Глушац (постхумно, за остварење Непријатељ), Снежана Ивановић (Фалсификатор), Стеван Марић (Лед), Петар Маркови (Парада) и Ксенија Петричић (Практични водич...).

Међу сценографима номиновани су Вељко Деспотовић (постхумно, за филм Мирис кише на Балкану), Миленко Јеремић (Кад сване дан), Горан Јоксимовић (Кругови), Марија Јоцић (С/кидање) и Зорана Петров (Непријатељ).

За награду за оригиналну музику у конкуренцији су Исидора Жебељан (Како су ме украли Немци), Александар Сања Илић (Лед), Немања Мосуровић (Мирис кише на Балкану), Игор Перовић (Парада) и Влатко Стефановски (Кад сване дан).

Кристалној призми за костим могу се надати Марина Вукасовић Меденица (Кад сване дан), Невена Миловановић (Мирис кише на Балкану), Лана Павловић (Практични водич...), Љиљана Петровић (Фалсификатор) и Стефан Савковић (Парада).

За најбољи дебитантски филм номиновани су Јелена Бајић Јочић (Лед), Бојан Вулетић (Практични водич...), Коста Ђорђевић (С/кидање), Бојан Вук Косовчевић (Вир) и Маја Милош (Клип).

У категорији дизајн звука на листи су Роланд Вајс (Фалсификатор), Александар Протић (Мирис кише...), Владан Кораћ (Непријатељ), Зоран Максимовић и Огњен Попић (Клип) и Велибор Хајдуковић и Небојша Зорић (Кад сване дан).

Кристална призма биће додељена и за маску, специјалне ефекте, капитално научно дело из кинематографије, режију документарног филма, режију кратког играног филма, режију анимираног филма, ауторски допринос у документарном филму и ауторски допринос у кратком играном филму. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво