Читај ми!

Битка за „Неретву“

На саопштење редитеља Вељка Булајића и „Јадран филма“ да је „Битка на Неретви“ хрватски филм, директор Филмског центра Сарајево Адис Бакрач узвраћа тужбом и тврди да је то остварење снимљено у продукцији „Босна филма“ и да зато припада босанскохерцеговачкој кинематографији.

Директор Филмског центра Сарајево, редитељ Адис Бакрач, најавио је да ће тужити хрватског редитеља Вељка Булајића због присвајања филма Битка на Неретви, тврдећи да је реч о филму чији је правни наследник институција на чијем је челу.

То остварење је снимљено у продукцији „Босна филма" из Сарајева 1969. године. Тако је, сматра Бакрач, Филмски центар Сарајево, као наследник продукција „Сутјеска филм" и „Босна филм", уједно и власник тог ратног спектакла, као и продуцентских права.

Битка на Неретви, највећи филмски ратни спектакл са ових простора, и службено припада хрватској кинематографији и на међународној сцени приказиваће се као филм хрватских аутора, објавили су у петак заједнички „Јадран филм" и Вељко Булајић, редитељ остварења које је четрдесетак година откад је снимљено, најчешће означавано као југословенско.

Бакрач, међутим, тврди да су права аутора уређена законом о ауторским правима и да не задиру у право власништва и продуцентска права филма.

„Филмски центар Сарајево је у протекле две године радио на рестаурацији филма Битка на Неретви, тако да ће гледаоци у нашој земљи, а и шире, бити у прилици да виде филм у потпуно новом издању у ха-де формату који одговара стандардима светске дистрибуције", истакао је Бакрач.

Битка на Неретви запамћена је као један од најскупљих филмских пројеката код нас, а имао је велику гледаност. Само у Југославији, остварење је видело више од четири милиона људи, а 350 милиона у свету.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара