Читај ми!

Словеначки документарци у Кинотеци

Дане словеначког документарног филма отвориће вечерас у Кинотеци „Александринке“, редитеља Метода Певеца, који се бави емиграцијом пре Другог светског рата.

У Музеју кинотеке вечерас почиње манифестација „Дани словеначког филма", на којој ће до 23. новембра бити приказана три дугометражна документарца, уз разговоре о темама тих филмова после пројекција.

Програм представља промоцију словеначког језика путем филма, а све дијалоге превели су студенти словеначког језика на Филолошком факултету у Београду. Слични програми одржавају се широм света у још 57 градова на чијим се универзитетима учи словеначки језик.

Гост прве вечери у Кинотеци биће познати словеначки редитељ Метод Певец. Он ће разговарати са гледаоцима после његовог филма Александринке, који се бави емиграцијом у периоду пре Другог светског рата. Много жена из Випавске долине одлазило је у Египат, где су радиле као дојиље, бебиситерке, домаћице.

Сутра увече биће приказан филм Успомене под кошевима у којем је главни јунак славни словеначки кошаркаш и репрезентативац некадашње Југославије Иво Данеу, а наредне вечери 20. век Јурија Густинчича, о животу и раду словеначког новинара, дописника београдске „Политике".

Улаз је бесплатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво