Читај ми!

Дубравка Угрешић отворила „Слободну зону“

Добродошли у „Слободну зону“ по осми пут, на још једно упознавање са друштвено ангажованим документарцима и играним филмовима које је, уз уигран фестивалски тим, у улози госта селектора, одабрала и хрватска књижевница Дубравка Угрешић.

Либанским филмом „Где идемо сада", у Београду је почео Фестивал ангажованог филма „Слободна зона".

До 7. новембра, у Дворани културног центра и Дому омладине биће приказано 35 филмова о најактуелнијим социјалним и политичким темама са свих меридијана.

У улози госта селектора нашла се хрватска књижевница Дубравка Угрешић, која је у ДКЦ-у свечано отворила „Слободну зону".

„Ове године фестивал београдској публици нуди ноћне разговоре. Већи број гостију из земље и региона водиће разговоре о филмовима, идејама које покрећу и проблемима на које указују", истакла је Бранка Павловић, селекторка фестивала.

„Главне теме у фокусу 'Слободне зоне' су феминизам, неки женски поглед на свет, односи Београда и Приштине кроз неку филмску призму и могућност и немогућност тог дијалога, положај миграната у Европи и положај неког појединца у савременом глобализованом свету", објаснила је Павловићева.

Приче о дисидентима, глобалној финансијској кризи, неприхватању различитости, о фудбалерима бунтовницима, ретки снимци о животу Боба Марлија, као и филм о једном од најзначајнијих политичких мислилаца прошлог века Хани Арент - само су неке од атракција.

„Као селектор препоручио бих три филма која су занимљива, због тога што је врло тешко одредити границу између документарног и играног филма. То су 'Ђакомово лето' Алесандра Комодина, 'Нана' Валери Масађан и 'Маријине' Жељке Сукове", рекао је Рајко Петровић, директор и селектор фестивала.

За разлику од претходних, овогодишњи фестивал нема мото нити поднаслов, јер су, по мишљењу селектора, простори слободе све ужи, а „Слободна зона" настоји да их прошири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара