Читај ми!

„Кад сване дан“ одушевио публику у Торонту

Одличан старт српског кандидата за Оскара. Две распродате пројекције у оквиру најугледније селекције Фестивала у Торонту, након којих су уследили позиви за учешће на бројним смотрама, као и уговори о дистрибуцији, довољан су доказ да је Паскаљевићев „Кад сване дан“ оставио снажан утисак на публику.

Филм српског аутора Горана Паскаљевића Кад сване дан са великим успехом премијерно је приказан у Канади на једном од највећих и најзначајних филмских фестивала.

Паскаљевићево остварење имало је две пројекције у салама које су биле распродате седам дана пре почетка Фестивала у Торонту, а крај филма био је пропраћен дугим аплаузом публике која је била под јаким емоцијама и импресионирана игром глумаца, а посебно Мустафом Надаревићем, као и музиком Влатка Стефановског, наводи се у саопштењу кућа „Нова филм" и "Intermedia Network Film".

Српски кандидат за награду Америчке филмске академије за страни филм приказан је у најугледнијој фестивалској селекцији "Мasters" уз филмове Бертолучија, Ханекеа (Златна палма у Кану за Љубав), Ким Кидука који је управо добио Златног лава у Венецији, Киаростамија, Мануела де Оливере и других.

У саопштењу се наводи да је интересовање за дистрибуцију Паскаљевићевог филма у свету велико, да су склопљени уговори са дистрибутерима у Француској, Италији, Шпанији, Бенелуксу, Скандинавији, а од децембра приказиваће се и у САД.

Такође, многи светски фестивали су упутили позив остварењу за које је у званичном каталогу смотре у Торонту наведено да „редитељ елегантно преплиће прошлост и садашњост, стварно и нестварно, док прати одисеју свог главног лика, остарелог професора".

Кад сване дан је ново сведочанство Паскаљевићевог врхунског мајсторства, оцењено је у каталогу из коментар „Дубок, елоквентан и дирљив".

Паскаљевић је, у разговору са публиком након пројекција у Канади, истакао да је један од мотива да направи остварење била његова жеља да филм буде камен темељац будућем меморијалном центру посвећеном свим жртвама на простору бившег нацистичког логора на Старом сајмишту у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво