Читај ми!

„Забана“ премијерно у Торонту

Политичка драма алжирског редитеља Саида Улд-Келифе о погубљењу Ахмеда Забане премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Торонту. Забана је први од 222 алжирска затвореника које су Французи, према тврдњама историчара, погубили на гиљотини педесетих година. Убијен је тек из трећег покушаја.

Остварење Забана Саида Улд-Келифе приказан је премијерно на Међународном филмском фестивалу у Торонту.

Пема речима режисера, у фокусу филма је догађај који је означио „почетак битке за Алжир".

Централни лик је Алжирац, припадник Фронта за национално ослобођење Ахмед Забана, који је на гиљотини погубљен 19. јуна 1956. године из трећег покушаја, пошто се сечиво гиљотине два пута заглавило.

Забана, кога игра Имад Беншени, био је први од 222 алжирска затвореника које су Французи, према тврдњама историчара, погубили на гиљотини током рата у Алжиру од 1956. до 1960. године.

„Ово није филм против Француске или француског народа, то је филм против колонијализма", истакао је Улд-Келифа.

Бивши новинар, а данас режисер, Саид Улд-Келифа је пре Забане снимио три дугометражна остварења, укључујући Le the d'Ania, са Аријаном Аскарид у главној улози, причу о „рату против цивила" деведесетих година у Алжиру.

Улд-Келифа је нови филм, у целини снимљен у Алжиру, засновао на радовима историчара, посебно радовима Силви Тено, која је много писала о војној управи у тој држави. 

Међу сведоцима догађаја из тог времена с којима је разговарао били су бивши затворски чувар Буалем Дебах и Саид Стамболи, који и данас живи у Забанином родном месту. Обојица су ликови у филму.

Више сцена остварења снимљено је на местима на којима су се догађаји одиграли у стварности: у суду у Алжиру у којем је Забана осуђен на смрт, истој сали у којој је Лукино Висконти снимио екранизацију Странца Албера Камија, и у подруму виле „Сузини" у којем је затвореник мучен.

Алжирски редитељ реконструисао је и заседање француског Савета министара (владе) 1956. године на којем је донета одлука о погубљењу политичких затвореника осуђених за убиство.

За смртну казну је, поред осталих, гласао тадашњи министар правде Франсоа Митеран. Филм се завршава сценом Забаниног погубљења.

Забана у биоскопе стиже у години у којој Алжир обележава пола века независности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво