Читај ми!

Трајна забрана „Клипа“ у Русији

После привремене забране приказивања филма „Клип“ младе српске редитељке Маје Милош сигла и „трајна“ због обиља сцена са наркотицима и алкохолом, као и еротиком. Публицитет који је остварење добило последњих дана вишеструко повећало број заинтересованих гледалаца и верује се да би филм могао да постане и рекордер, али на црном тржишту.

Руско Министарство културе трајно је забранило биоскопско приказивање награђиваног филма Клип младе редитељке Маје Милош.

Како преноси сајт Seecultзабрана је најпре била одређена до 31. августа, али је сада продужена на неодређено време.

Директор дистрибутерске куће „Филм без граница" Сем Клебанов објавио је на Твитеру да се нада да ће одлука Министарства културе ипак бити повучена.

Клебанов је претходно изјавио да је Министарство културе забранило приказивање Клипа, победника овогодишњег Филмског фестивала у Ротердаму и добитника још низа награда, због тога што садржи ненормативну лексику, обилује сценама са наркотицима и алкохолом, као и еротиком.

Дистрибутерска кућа, навео је Клебанов, још није званично добила од Министарства културе решење о забрани биоскопске дистрибуције Клипа, а када га добије, одмах ће уложити жалбу.

У изјави листу Известија Клебанов потврдио да им је речено да је филм забрањен како би се „заштитила деца од информација које би могле да донесу штету њиховом здрављу и развоју".

„Кажу нам да старосна ограничења у Русији не функционишу - у биоскопе пуштају све, без обзира на узраст и то на све пројекције. Управо ту треба, по мом мишљењу, увести ред, али то није посао дистрибутера или приказивача, него државе. А Клип је тек прва ласта. Код нас је на полици још увек Парада, српска пародија на припрему геј параде и већ нам је скренута пажња да би могло бити проблема приликом њеног приказивања у Петербургу", објаснио је Клебанов.

Упућени у проблематику у Русији сматрају да је мало вероватно да би Клип - сложена прича о тинејџерки која своју сексуалну праксу снима мобилним телефоном - имао велику гледаност у руским биоскопима.

На то указује и податак да је умножен у само 20 копија. Стога је бојазан да би тај фим штетно утицао на морални развој младих гледалаца, најблаже речено, претерана.

Сада, након „рекламе" коју му је направило Министарство културе, ситуација је савим другачија, јер се аудиторијум заинтересован да види остварење младе ауторке из Србије вишеструко повећао и филм би сада могао да постане рекордер на црном тржишту.

Штета од негативног утицаја на морални развој деце и омладине, коју је цензура настојала да избегне, не само што није онемогућена, него се пиратским репродуковањем филмске копије Клипа вишеструко увећала, наводи Seecult.

Дебитантски филм Маје Милош недавно је проглашен најбољим у региону, освојивши награду „Бауер" 15. Мотовун филм фестивала.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво