Читај ми!

Три наслова у трци за шансу за Оскара

Остварења „Кад сване дан“ Горана Паскаљевића, „Парада“ Срђана Драгојевића и „Устаничка улица“ Мирослава Терзића кандидати су за српског представника за награду Оскар у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику у 2012. години.

Само три српска филма конкуришу за националног кандидата за награду Оскар у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику у 2012. години, објавила је Академија филмске уметности и науке.

Шансу да учествује у трци за награду Америчке филмске академије у категорији филмова ван енглеског говорног подручја имаће Кад сване дан, редитеља Горана Паскаљевића (продуцент „Новафилм"), Парада Срђана Драгојевића ("Delirium doo") и Устаничка улица Мирослава Терзића („Филмкомбајн").

Остварење Кад сване дан оживљава причу о једном од најстрашнијих логора Другог светског рата, злогласном Старом сајмишту, где је током 1941/42. погубљено више од 6.000 Јевреја и Рома.

Сценарио је написао редитељ заједно са писцем Филипом Давидом. Главна улога поверена је Мустафи Надаревићу.

Срђан Драгојевић током реализације филма Парада није се бавио само редитељским послом већ је написао и сценарио.   

Група геј активиста покушава да организује Параду поноса у Београду. Када полиција одбије да обезбеђује скуп, они се обраћају Лимуну, власнику агенције за обезбеђење и ратном ветерану.

Како у Београду не може да пронађе људе који би били ангажовани за заштиту геј параде, Лимун одлучује да „екипу" формира у региону.

Главне улоге играју Никола Којо и Милош Самолов.

Политичко-психолошки трилер Устаничка улица, у режији Мирослава Терзића, премијерно је приказан 13. марта у Београду.

Главни лик је млади тужилац Душан који од шефа добија наизглед затворен случај о ратним злочинима с почетка деведесетих година.

Душан стицајем околности налази припадника некадашњих паравојних формација, који живи са лажним идентитетом. Трагови воде до високих кругова у полицији и правосуђу, уз тешке последице по Душанову породицу.

Глумачку екипу предводе Гордан Кичић, Раде Шербеџија и Уликс Фехмиу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво