Читај ми!

Тријумф „Параде“ у Врњачкој Бањи

Победник 36. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи је филм „Парада“ Срђана Драгојевића. Другопласиран Мирослав Момчиловић, сценариста остварења „Смрт човека на Балкану“. Награђени и Бојан Вулетић и Стефан Арсенијевић и студент Иван Кнежевић.

Најбољи сценарио по којем је у Србији у току протеклих годину дана снимљен филм је сценарио за филм Парада Срђана Драгојевића, оценио је жири 36. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

Другопласирано је остварење Смрт човека на Балкану за које је сценарио написао Мирослав Момчиловић.  

Трећа награда Фестивала отишла је у руке Бојана Вулетића и Стефана Арсенијевића за Практични водич кроз Београд са певањем и плакањем.

У образложењу жирија, чији је председник био Дејан Караклајић, наводи се да је сценарио победничког остварења отворио једно од најбитнијих тема савременог живота – право на различитост.

„Аутор показује изузетну вештину излагања, сложеном причом никада не губећи из вида етичке принципе на којим се заснива живот", наводи се у образложењу.

У трци за најбољи сценарио били су и Др Реј и ђаволи (Динко Туцаковић и Димитрије Војнов), Нарцис и Ехо Саше Радојевића, Шешир професора Косте Вујића (Милован Витезовић и Здравко Шотра), Жућко - прича о Радивоју Кораћу Гордана Матића, Фрау Ајнштајн (Александра Плескоњић и Милош Јовановић), Црна Зорица (Горан Мојсин и Христина Хаџихаралабус) и Клип Маје Милош.

Фестивал је прилика и за неафирмисане ауторе да одмере снаге са колегама, па је у категорији студентског филма било 10 остварења.

И конкуренцији „Млади лавови" издвојио се Иван Кнежевић, студент у класи професорке Ане Делеоро, који је написао сценарио за остварење Тамара.

Имена добитника жири је саопштио у подне на конференцији за новинаре, а проглашењем најбољег сценаристичког остварења овогодишње филмске продукције фестивал се вечерас се завршава.

Културни центар Врњачке Бање организатор је манифестације која траје у континуитету већ три и по деценије.

Бројне, првенствено финансијске, тешкоће пратиле су Фестивал ове године. Упркос томе посећеност је била одлична. 

Тако је филм Шешир професора Косте Вујића испунио потпуно Летњу позорницу, а велико интересовање владало је за Устаничку улицу, као и првопласирану Параду и документарно-играно остварење Жућко - прича о Радивоју Кораћу.

Директорка Културног центра Врњачке Бање Јелена Боровић Димић уверена је да ће Фестивал живети веома дуго, а ове године нарочито је задовољна одзивом публике.

„Била је ово једна добра продукцијска година, добра глума. Задовољна сам и посетом и продукцијом и тиме што је схваћена важност интеракције између фестивала и оних који праве филмове", истакла је Јелена Боровић Димић.

Фокус традиционалног симпозијума овог пута био је на утицају идеологије на филм. Модератор је био Саша Радојевић, а тема „Мејнстрим у филму од 2006. до 2011. године". 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво