Зубе перемо ујутру за лепоту, увече за здравље

Здрави зуби су предуслов и за добро здравље, али и за самопоуздање. Зато је редовна и правилна нега зуба начин да то постигнемо, но да ли знамо како се то ради?

Зубе перите минимум два пута дневно. Каже се, ујутру за лепоту, а пред спавање за здравље. Са укусом пасте лезите у кревет.

„Шећери и угљени хидрати који се таложе на зубном плаку развијају киселине и токсине који током ноћи нагризају зубну глеђ и могу, поготово код деце, да изазову бесповратне промене које су штетне. Зато је неопходно прати зубе пред само спавање“, наглашава стоматолог др Милан Куљача.

Математика добре оралне хигијене гласи – зубе перите два пута дневно по два минута. Тако чувате срце, плућа и не само њих.

„Уколико имамо све здраве зубе, без протетских надокнада, без фиксне протезе, сигурно да нам је пуно лакше и мање времена потребно да бисмо зубе опрали. То је, да кажемо, стандард, тих два минута је минимум колико би требало да траје прање зуба“, напомиње стоматолог др Никола Бусарац.

Стоматолози истичу и да је неопходно покрити све површине, горње, доње и бочне. Али, морамо ли да мењамо четкицу и колико често?

„На три месеца, уз правилну употребу, четкице би требало мењати. То значи да користимо покрете које нам саветује стоматолог“, додаје др Бусарац.

Претпоставка да ћемо грубим покретима четкице боље опрати зубе је заблуда.

„Један од проблема који се јављају у усној дупљи јесте повлачење десни, а који су веома често узроковани чврстим четкицама, односно четкицама где су влакна изузетно тврда и уколико са таквом четкицом агресивно перемо зубе десни ће се бранити и доћи ће до повлачења“, објашњава стоматолог.

Доктор Куљача напомиње да то може да направи и ерозију у пределу вратова зуба и зато је неопходно консултовати стоматолога, да ли користити средњу, меку или тврду четкицу.

Не занемарујте мирис који долази из уста.

„Задах нам указује на одређене проблеме или у желудцу или на одређене врсте хране и пића које смо конзумирали током дана. Но, проверавање задаха је најбоље не радити, већ једноставно опрати зубе ако се примети нешто слично током дана, ако треба и три, четири пута дневно“, саветује доктор Куљача.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара