Роботи и телемедицина у борби против ширења коронавируса

Како би се ширење коронавируса свело на најмању могућу меру, ангажовани су и роботи. Доктори у Вашингтону користе роботског медицинског асистента, под називом VC, за пацијенте за које се сумња да су заражени новим вирусом. Сви расположиви роботи биће послати у Кину.

Једна од најактуелнијих тема данас је, нажалост, коронавирус. Сваког минута стижу вести о новим случајевима заразе и о мерама опреза којих морамо да се придржавамо како ова епидемија не би прерасла у пандемију.

Управо због тога, неопходно је искористити све ресурсе како бисмо зауздали вирус, а велику помоћ могу да нам пруже дигиталне технологије.

У регионалној болници Провиденс, у америчкој савезној држави Вашингтон, доктори користе робота под називом VC за пацијенте за које се сумња да су заражени коронавирусом.

Овакав начин лечења пацијента намењен је да заштити докторе и особље како би се могућност ширења заразе свела на минимум.

VC у себи има монитор високе дефиниције и камеру како би доктор могао да комуницира са пацијентом без ризика да вирус напусти болничку собу. 

Телемедицина, помоћ у борби против коронавируса 

Ови роботи се већ годинама користе за такозвану телемедицину како би пацијентима који су превише удаљени од болнице или домова здравља била постављена дијагноза и преписана одговарајућа терапија. 

Из компаније "In Touch Health", произвођача роботског медицинског асистента, наводе да су спремни да пошаљу све VC-је које имају у Кину како би помогли тамошњим властима да зауздају ову глобалну претњу. 

Оно где ове машине свакако могу да унапреде контролу ширења вируса јесу аеродроми, железничке и аутобуске станице будући да највећу опасност од пандемије чине путници који су заражени.

Како су вишемилионски градови у Кини стављени у карантине овај вирус треба схватити крајње озбиљно, а у борбу против њега ставити све расположиве ресурсе па макар они били и дигиталног порекла. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво