По Часни крст у ледену воду само уз дозволу кардиолога

Мотиве смо наоштрили, кондицију дотерали и верујемо да смо спремни да се расхладимо, ускочимо у воду и допливамо до Часног крста. Судећи по подацима из Србије у себе данас верује много више њих него ранијих година. Ко се прецењује, ко сме, а ко никако не сме у ледену реку, за РТС открива кардиолог Срђан Бошковић.

Ниске температуре ваздуха у ово доба године утичу на повећани број срчаних застоја и инфаркта код срчаних болесника. Код здравих особа које се одлуче на пливање за Часни крст пред срцем је додатни изазов.

„Два најгора момента су улазак у хладну воду и излазак из ње. Да бисмо били довољно храбри да кренемо да пливамо, морамо да започнемо тренинге значајно раније, али не смемо нагло да скочимо и ледену воду јер долази до вазоконстиркције, односно грчења крвних судова“, објаснио је, гостујући у Јутарњем програму, кардиолог Срђан Бошковић додајући да они који имају сужење на крвним судовима срца могу да доживе акутни срчани удар при наглом уласку у воду.

Уочи пливања за Часни крст учесници морају да оду на кардиолошке прегледе.

„Здрави људи имају мале шансе да им се то деси, међутим они који већ имају неке тегобе треба да избегавају овакве активности. Температурна промена је један од највећих стресова и индуктора за појаву срчаног удара, значи никако то не радити“, упозорио је др Бошковић.

Скок у воду у оваквим условима је огроман стрес за организам. Требало би прво прилагодити тело спољашњој температури, а затим корак по корак ући у хладну воду.

„Људи су препливавали Ламанш пре двеста година, Дрину пре триста, на сву срећу ништа им није било. Погледао сам у архивама, никада се ништа није десило на Богојављенско пливање, вероватно има и некигх виших сила за то“, каже др Бошковић.

У више градова у Србији за богојављенско пливање пријавила су се и деца. Најмлађи пливач је из Чачка и има девет година.

„Кардиоваскуларна патологија код деце је другачија. Имамо добре скрининге по Србији. Најчешће сва деца, уколико има неке сумње на кардиоваскуларне болести, пролазе ултразвук и систематске прегледе. Деца су сигурнија од одраслих, њихов организам је много млађи, могу пливати. Ипак деца испод шест-седам година не треба то да раде, њихов организам је незрео и треба их чувати од оваквих стресова“, наглашава гост Јутарњег програма.

Нагло загревање после пливања такође носи ризик

Када пливачи изађу из хладне воде, не смеју се нагло загревати јер долази до ширења крвних судова и тада такође може доћи до срчаног удара или падања у несвест. Савет је да обуку суву одећу и да се полако загревају.   

Потапање у хладну воду у комбинацији са сауном део је свакодневице скандинавских народа. Такође, последњих година, ледена вода препоручује се за ослобађање од токсина, бора...

„Код људи који су здрави то има позитивне ефекте. Један од делова тренинга Новака Ђоковића је потапање у хладну воду. Важно је поновити да људи морају да дођу код лекара пре него што ураде неке екстремније ствари које могу представљати ризик да се нешто ружно деси“, поручио је кардиолог.    

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара