Машина „звана тело“ покреће се здравом храном

Не каже се узалуд да смо оно што једемо. Храна нам даје снагу, енергију, али и боље здравље.

„Све последње здравствене статистике које указују на пораст дијабетеса, затим кардиоваскуларних обољења, гојазности показују да постоји нека релација између начина исхране и тих хроничних незаразних обољења. Врло је важна у превентивне сврхе и како да се здравствено стање поправи“, истакла је нутрициониста Ана Тодоровић.

„Изузетно је важно да уносимо практично све изворе макро и микронутритијената, јер они осигуравају да све наше ћелије, сви наши органи раде правилно“, рекла је нутрициониста Јована Срејић Фергула.

За такав рад свих наших органа потребно је да се правилно хранимо. Имамо три главна оброка и две ужине. Шта заправо треба да се нађе у њима?

„Врло је важна разноликост, није довољно да само једете воће или поврће, важно је да сваки дан на менију буду друге намирнице, како бисте осигурали и неке фитонутријенте, антиоксидансе“, истакла је Јована.

„Да обухвати све врсте намирница, почевши од житарица, преко млечних производа, меса, рибе, јаја, воћа и поврћа. То је индивудуално конципирана храна у односу на пол, узраст, активности у току једног дана“, напоменула је Ана.

Једите све, али у право време!

„Почетком јутра, оно што се избегава су слаткиши и концентровани шећери, а касно увече избегавати јаку и масну, презачињену храну“, рекла је нутрициониста Ана.

 „Задњи оброк би требао да буде лаган, зато ништа претерано, примпремљено у дубоком уљу. Масно, зачињено слано, треба да размишљамо да цео организам тоне у једну мирнију фазу“, закључује Јована.

У лошој комбинацији и добре намирнице могу постати непријатељ здравља. Зато пазите шта са чим једете.

„Ако једемо месо нема потребе да сада ту додајемо јаја и сир. Исто тако масну храну са масном храном. Традиционлано: Бечка или Карађорђева се служе са масним сосом и комбинујемо са концентрованим изворима протеина и ух, у смислу месо и помфрит је опет нешто што би требало да заобиђемо“, рекла је Јована.

„Најбоља комбинација су протеинске намирнице са доста поврћа, воћне ужине засебно, банана која је тешко варљива треба да се конзумира сама“, закључила је нутрициониста Ана Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво