Како са посне да пређемо на мрсну храну?

У време празника тешко је одолети доброј и обилној храни. Многи се брину да ће се угојити, али то је мањи проблем. Ако неумерено једете може вам се догодити да завршите код лекара, нарочито они који су постили.

Неписано правило – после поста, следи богата трпеза. Да ли после уздржавања од јаке, масне и запржене хране, смемо одмах да посегнемо за истом?

 

 „Пост је једна својевсрна детоксикација организма и након дугих зима када смо упућени на јачу и маснију исхрану, помаже да се ослободимо токсина накупљених у току зиме или било ком другом периоду. Људи који су постили цео пост морају бити обазриви и постепено прећи на мрсну исхрану, како не би дошло до проблема са здравље“, наглашава нутриционисткиња Ана Тодоровић.

„У смисли мањих оброка, мањих залогаја, да не уводимо све намирнице одједном, да избегавамо слаткише на почетку“, објашњава др Милена Турубатовић.

Ипак, уколико нагло пређемо на мрсне залогаје, последице, без најаве, осетићемо брзо, само неколико сати после оброка.

„Зато што је организам сада навикао на много блаже намирнице, где нема пржене и поховане хране и то је својеврсан стрес за организам када се праве тако нагле промене“, додаје нутриционисткиња.

„Велики је шок за организам када мењамо врсту хране, треба то да радимо постепено, да не би изазвали нежељене реакције, као што су мучнина, гађење, тежина у стомаку, повраћање“, наглашава др Турубатовић.

Ускрс је незамислив без куваних и шарених јаја. Ипак, колико год нам деловала неодољиво, са јајима не смемо да претерујемо.

„Јаје је тешко сварљива намирница. Било би оправдано да поједемо три. Једно пре подне, за ручак и једно увече, али ретко ко ово испоштује“, каже Ана Тодоровић.

Посебно, они који имају проблема са жучном кесом могу имати додатних проблема, објашњава др Турубатовић.

„На првом месту ће се јавити: мучнина, гасови, грчеви, проблеми са столицом. Само умереност је доличан рецепт“, закључује докторка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара