Сунчање није здраво – упозоравају лекари

Озонски омотач је оштећен и због тога је повећано УВ зрачење. Лекари упозоравају да сунчање без заштите, у периоду од 10 до 17 сати, може изазвати опекотине првог и другог степена, али и карцином коже.

Нормалан индекс УВ зрачења је од четири до шест. У Србији је годинама тај индекс повећан. Долази чак и до девет. Колико ће енергије са Сунца доћи до нас зависи од много фактора, наглашава дерматолог др Александар Адамовић, директора Градског завода за кожне и венеричне болести гостујући у Јутарњем програму.

„Најпре, годишње доба. Потом надморска висина на којој се неко налази. Што је већа надморска висина, индекс УВ зрачења ће бити већи. Затим, да ли је време облачно или није и тако даље. Све то одређује количину енергије сунца која ће доћи до нас или неће“, објашњава др Адамовић.

Људи често мисле да када је облачно време да нису на сунцу. Такође, када су у хладовини, било испод сунцобрана или дрвета, морају бити свесни да су и тада изложени зрачењу, посебно ако су у близини воде која због рефлексије ту количину чини још већом, додаје дрматолог.

Такође, у зависности од свог фототипа коже људи треба да воде рачуна колико ће се излагати сунцу и какву ће УВ заштиту користити да не би дошло до свих поменутих последица, истиче др Адамовић.

Треба имати на уму да је УВ заштита у суштини неопходна током целе године. Током зиме је УВ индекс нешто мањи, али онда када су сунчани дани, поготову за оне који воле скијање и планинарење па се пењу на више надморске висине, неопходно је користити УВ заштиту током целог дана.

Ако је неко, пак, алергичан на сунце, кључно је, као и код других алергија, да се уклони алерген, значи да се не излажu сунцу.

„УВ заштита је и ту неопходна. Евентуално можемо предложити онима који немају неке интензивне промене када оду на сунце да користе, рецимо, антихистаминике 10 до 15 дана пре но што оду на летовање. Прибегава се и неким другим стварима па се дају неки кортикостероидни депо препарати. Када пацијенти то приме и оду на море, једно десетак дана колико бораве тамо су заштићени, али како год, опет је врло важно користити правилну УВ заштиту“, наглашава гост Јутарњег програма.

Као и за све остало у животу, важно је имати меру и не претеривати, па ни у времену излагања сунцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара