Алексиначки хирурзи 89-годишњој баки одстранили тумор од 10 килограма

Хирурзи Опште болнице у Алексинцу из трбуха пацијенткиње старе 89 година одстранили су бенигни тумор тежак скоро 10 килограма. То је својеврстан подвиг, кажу лекари, због старости пацијенткиње и њене грађе. Пацијенткиња се после операције осећа добро.

Бака из околине Алексинца опоравља се на одељењу интензивне неге. Тумор је чинио скоро 20 одсто њене телесне тежине, притискао остале органе у трбуху, па је због величине тумора и старости пацијенткиње, операција била изазов за тим лекара из Алексинца.

„Оперативни ризик је био велики, хирушки, али и анестезиолошки због старосне доби и такозваног декомпресионог синдрома који је требало пребродити и мислим да смо све урадили успешно“, рекао је хирург Мирослав Миљковић.

У петочланој екипи лекара био је и Владимир Стевановић, који је на почетку хирушке каријере.

„Био је прави изазов учествовати у оваквој операцији. Уз помоћ старијих, искусних колега успешно смо пребродили. Постоперативни ток протиче уредно, бака је у јединици интензивног лечења, под сталним мониторингом“, наводи доктор Владимир Стевановић.

Иако је, кажу лекари, оваква врста операције ретка, недавно су имали још један случај, када су из трбуха пацијенткиње одстранили тумор тежак пет килограма. Од августа прошле године у Општој болници у Алексинцу раде лапароскопску хирургију жучне кесе.

„У каснијем периоду биће и за друге врсте операција лапароскопске. То није нова метода у Србији, али за нас јесте, наши пацијенти су били приморани да одлазе у друге здравствене центре, пре свега у Клинички центар у Нишу“, каже Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу.

Пет хирурга у Алексинцу претходне три године ради и операције дебелог црева, а истичу да имају добру сарадњу са колегама из Клиничког центра у Нишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво