Правовремена дијагноза кључна у случају коксаки вируса

На Клиници за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије успешно се лечи коксаки вирус типа Б који, осим других органа, напада срчани мишић. Више од 10 година су размењивали искуства са престижним медицинским институцијама у свету да би наши лекари сада брзо могли да открију вирус и у већини случајева излече оболелог.

Коксаки вирус припада типу ентеровируса, постоји А и Б, код нас се јавља лети и у јесен. Спада у болести прљавих руку, преноси се најчешће респираторним путем, може проћи без икаквих симптома, а фактори ризика су увек генетски.

Кардиолог интерниста Клиничког центра Србије, доцент Дејан Симеуновић каже да се пацијенти најчешће жале на неке специфичне тегобе: „Недостатак ваздуха, малаксалост, отежано дисање, може доћи и до фебрилног стања са високом температуром, синкопалних напада, губитка свести, различитих поремећаја срчаног ритма, па чак и до изненадне смрти“.

Сада нови стандарди показују да је могућа правовремена дијагноза код пацијената када се посумња да имају коксаки вирус.

„Једини начин да се докаже да је коксаки вирус одговоран за упалу срчаног мишића је да се, после спроведених дијагностичких неинвазивних процедура, уради ендомиокардна биопсија, што је у нашем центру већ више деценија рутина. Из узорака ендомиокардне биопсије се ураде три врсте анализа – патохистолошки преглед, имунохистохемијски и молекуларне технике којима се докаже присуство вирусног генома“, објаснио је проф. др Арсен Ристић, кардиолог КЦС.

Катарина Ранковић, која се пре 10 година излечила од коксаки вируса, каже да је три пута била на проверама док није установљено да коксаки није прошао потпуно, да се и даље бави спортом, те да нема никаквих последица од вируса.

После опоравка који траје неколико недеља пацијенти се врате својим пословима, а мање је оних којима је потребно више времена за опоравак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво