Депресија – страх од лекара за душу или претежак терет свакодневице?

Нема прецизне статистике колико се људи у Србији бори са депресијом, али стручњаци кажу да им се све више људи обраћа за помоћ. Узрок је, кажу, и то што се о њој више говори, али и одлазак психологу или психијатру више није табу тема. Ипак, много је и оних који не траже помоћ, а њихови најближи и не препознају симптоме.

Депресија је реч коју често употребљавамо. Неретко погрешно, јер је не разумемо. Многи је мешају са тугом или нерасположењем.

Психијатар и психотерапеут Невена Чаловска истиче да потиштеност и депресија нису исте: „Оне могу да изгледају на нивоу понашања слично. Када говоримо о депресији, говоримо о психолошки, психијатријском поремећају, значи патолошкој тузи.“

По правилу, она не пролази сама. Стручњаци упозоравају – када лоше расположење, губитак воље и повлачење у себе трају дуже од две недеље, време је за аларм.

„Ту често имамо и проблеме са спавањем, пад сексуалне заинтересованости, пад или скок апетита, губитак концентрације, окривљавање себе и све то мора да траје довољно дуго и да особу чини дисфункционалном“, објашњава психијатар и психотерапеут Милан Милић.

Од благе, преко умерене до тешке депресије линије су понекад танке. Све чешће се прикрива и излази из оквира у којима се лако препознаје.

„Некада људи покушавају чак и своје лоше расположење да контролишу или да га поправе различитим формама понашања. То на дуже стазе исцрпљује и празни емоционални резервоар и чини да се депресија продубљује“, каже др Чаловска.

Могу да је пробуде или продубе празници који долазе. Најтежи су за оне који су сами или усамљени. Али многи тада своде рачуне претходне године.

„Код људи који су склони депресији ти резултати, односно скорови углавном бивају негативни. Други моменат је то што празници подсећају на топлину, задовољство, на срећу, на благостање, на породичну топлину“, истакао је др Милић.

Не зна се тачан број људи у Србији који се боре са депресијом. Све је више младих који траже помоћ, кажу стручњаци. Али статистика би помогла да сазнамо плашимо ли се мање лекара за душу или све теже подносимо терет свакодневице. Лек је увек и само помоћ стручњака.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво