ХИВ позитивна девојчица скоро девет година без лекова живи нормално

Девојчица из Јужне Африке, која је рођена заражена вирусом ХИВ-а, скоро девет година има добро здравље без лекова, након што је добијала терапију у првих неколико месеци после рођења.

Такви случајеви лечења вируса без терапије су веома ретки и још научно необјашњиви. То је трећи случај забележен код деце, навели су у Паризу научници на међународној конференцији о сиди.

„Тај нови случај нам улива наду да ће у будућности нека серопозитвна деца бити растерећена доживотног лечења“, изјавио је Ентони Фејусај, директор америчког Института за инфективне болести и аутор студије.

Према његовим речима, могућ је рецидив као код сваке болести, али последњи случај даје наду у дуготрајност доброг здравља без терапије.

Девојчица је десет месеци примала класичу терапију против вируса ХИВ-а. После скоро девет година, вирус је и даље успаван иако девојчица не прима терапију.

То није реч о излечењу, јер је ХИВ и даље присутан, али је вирус ослабљен и не може да се размножава нити да се преноси и то без терапије. Пацијенти заражени тим вирусом обично морају доживотно и свакодневно да примају терапију да би постигли тај ефекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара