Јако УВ зрачење – избегавати поподневни, најјачи сунчани удар

Хидрометеоролози упозоравају на температуре веће од 37 степени наредних дана, уз висок, а у неким градовима и изузетно висок ниво УВ зрачења. Посебно су угрожена деца, пацијенти са васкуларним проблемима и дијабетичари. Најважније је избегавати најјачи сунчани удар од 10 до 17 часова.

Нису угрожени само они који проводе време напољу, већ би и они који остају кући могли да осете топлотни талас. Посебно су угрожена деца, дијабетичари, кардио и церебралноваскуларни пацијенти.

Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“, објашњава да највише треба да се пазе болесници са ангином пекторис, они који су претрпели инфаркт миокарда или шлог, дијабетичари...

Ипак, истиче да нема разлога за панику.

„Осим редовне, добро дозиране терапије, битно је да своје понашање ускладе са тренутним временским приликама. Најважније је да избегавају тај директни најјачи сунчани удар, од 10 до 17 часова, као и да избегавају ситуације наглог, изненадног знојења када се не може брзо надокнадити изгубљена количина течности“, истиче Здравковићева.

Клима уређаји, односно климатизоване просторије су мач са две оштрице, јер нагле промене температуре могу да доведу до велике дестабилизације болесника. Од укочености до напада ангине пекторис.

„Најбољи савет је да не треба изненада мењати средину у којој се налазите. Подједнако је опасно ући из загрејане спољашње средину у изузетно расхлађену просторију, а такође је опасно расхлађивати се током дана и онда изаћи у нормалне климатске услове“, каже директорка КБЦ „Бежанијска коса“.

Сигнали да се људи хитно јаве лекару су, према њеним речима, изненадни скок и пад притиска, изненадна појава несвестице, вртоглавице, слабости, замарања, отока ногу, као и појава бола у грудима након уласка у хладну просторију.

У Београду ће на кључним тачкама бити постављене цистерне са водом. Уколико температура премаши 37 степени биће обустављени радови на отвореном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво