Прву биографију о Адолфу Хитлеру написао је управо он

Прву биографију Адолфа Хитлера из 1923. године, у којој је будући нацистички вођа приказан као „спасилац Немачке“ и упоређен са Исусом Христом, написао је управо Хитлер, тврди шкотски историчар Томас Вебер.

Дело Адолф Хитлер: његов живот и говори (Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden) прва је значајна Хитлерова биографија, чији је аутор наводно Виктор ван Кербер.

Вебер, професор историје и међународних односа на Универзитету у Абердину, објавио је документа чувана у архивама у Јужној Африци у којима се наводи да је књига „скоро сигурно“ написана стилом карактеристичним за Хитлера, „на бестидан начин, али са интелигентним смислом за самопромоцију“.

„То дело, поред Хитлерових говора, обилује екстравагантним тврдњама и претендује да постане 'нова Библија' епохе, а присутни су и изрази 'светац' и 'рођење', а Хитлеров улазак у политику упоређује се са Исусовим васкрсењем“, навео је Вебер.

Он је додао да откриће да је књигу заправо написао сам Хитлер показује његову способност разумевања политичке историје и политичких процеса много пре него што је написао дело Моја борба (Mein Kampf), које се сматра његовом првом првом аутобиографијом.

Вебер је такође рекао да је документа открио истражујући архиву Виктора ван Кербера, званичног аутора биографије, на Универзитету Витватерсранд у Јоханесбургу, где је тражио грађу за своју нову књигу о томе како је Хитлер постао нациста.

Он је потврдио да је пронашао сведочење које је под заклетвом дала и потписала жена издавача књиге, која је изјавила да Ван Кербер није њен аутор и да је Хитлер тражио од генерала Лудендорфа, свог савезника током Минхенског пуча 1923, да пронађе конзервативног писца без веза са нацистичком партијом који би потписао дело.

Вебер је навео да је пронашао и изјаву самог Ван Кербера и писмо које је написао мушкарцу са којим је био заточен у концентрационом логору и у којем износи детаље о томе како је Хитлер писао књигу.

Други Ван Керберов документ, датиран на 1938. годину, сведочи о томе да је књига написана „на иницијативу и уз активно учешће Адолфа Хитлера“.

Биографија садржи и наводе о првом Хитлеровом „политичком буђењу“ током боравка у војној болници, написане на „практично идентичан начин“ као у књизи Моја борба, закључио је Вебер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара