Сакупљала шкољке, нашла отиске диносауруса старе 130 милиона година

Бинди Ли Порт је много пута на аустралијској плажи Кејбл сакупљала шкољке, али трагова диносауруса није било. Све донедавно...

Сви знају да се на аустралијским плажама треба чувати ајкула, о диносаурусима нико и не размишља.

Није ни Бинди док није угазила у удубљење на плажи близу града Брума. Када га је очистила од морске траве и песка, схватила је да пред собом има облик отиска ноге диносауруса. А онда је набасала на још један, па још један... 

Испоставило се да је реч о 130 милиона година старим одлично очуваним отисцима.

„Запањена сам. Повезала сам се са нечим што је милионима и милионима година старо и осећај је фантастичан. Сви смо срећни. Деца ми у првом тренутку нису поверовала, али сам била у праву“, објашњава Портова.


Палеонтолог са Универзитета „Квинсленд“ Стив Салисбери рекао је за Си-Ен-Ен да су трагови вероватно били прекривени песком или водом деценијама, али их је ерозивна плима на плажи Кејбл коначно открила.

Названи су Megalosaurus Broomensis, а претпоставља се да их је направио месождер средње величине.

„То је једна врста теропода месождера. Дужина трагова је између 30 и 50 центиметара, па верујемо да је животиња била висока око 1,5 метара у удовима, а укупно од 2,5 до четири метра“, објаснио је стручњак.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара