Први сисар жртва климатских промена

Аустралијски глодар "Melomys rubicola" можда је први сисар који је изумро због последица климатских промена, наводи се у студији Министарства за околину у Квинсленду и Универзитета Квинсленд.

Спроведена су темељна испитивања на једином станишту те животиње – на песковитом острвцету у Брамбл Кеју у Торесовом пролазу који дели Аустралију и Папуу Нову Гвинеју.

Међутим, научници нису пронашли ниједан примерак тог глодара.

Острво је потонуло неколико метара, што је вероватно утицало на нестанак станишта, односно на изумирање врсте. Те промене су само једна од последица климатских промена.

Глодара Melomys rubicola открили су Европљани 1845. године. Био је ендемска врста на Великом коралном гребену који се налази у Коралном мору код обале Квинсленда, на североистоку Аустралије.

Последњи примерак аустралијског глодара виђен је 2009. године.

Међународна унија за очување природе је 2015. године упозорила да је изумро још један сисар – Geocapromys thoracatus, глодар чије је једино станиште био Корални гребен Белизеа, у Хондурасу.

Међутим, испоставило се да у овом случају климатске промене нису довеле до његовог истребљења. Мачка која се појавила на острву на ком су живели глодари била је одговорна за њихов нестанак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара