Јапанци убили више од 200 скотних женки китова

Током овогодишње сезоне лова око Антарктика, јапански китоловци убили су 333 минке кита, од чега више од 200 скотних женки, навео је Институт за истраживање китова те земље.

Четири брода вратила су се у Јапан након 115 дана дуге „научне“ експедиције. „Изведени лов несумњиво кршење пресуда Међународног суда правде, који је 2014. године оспорио научни легитимитет програма“, наводи Национална географија.

Међународна комисија за китолов забранила је комерцијални лов још 1986. године, али је у случају научних истраживања оставила могућност. Јапан је већ много година користи тај изузетак.

„Када јапански брод улови кита, обављају се неке научне активности, укључујући сакупљање органа за истраживања. Ипак, највећи део тела кита иде на пијацу и продаје се за конзумацију“, каже поморски биолог Леа Гербер, објашњавајући цео процес за Националну географију.

Након осуде оваквог лова од стране Међународног суда правде 2014. године, Јапан је накратко прекинуо активности, али убрзо у сезони 2015. на 2016. годину наставио лов.

Упркос томе што су, наводно, смањили квоту, овогодишњи улов је изнад просека, када се узме у обзир да су јапански риболовци убили између 200 и 400 антарктичких минке китова протеклих година.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара