Црвени тепих дуг четири километра за Ел Сисијев конвој

Снимак конвоја египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија, који пролази огромним црвеним тепихом изазвао је бес јавности у Египту.

Египатске ТВ станице приказале су долазак председника у град који се налази јужно од Каира, где је присуствовао презентацији неколико јавних пројеката у суботу. Постављање огромног црвеног тепиха на улицу неки су видели као расипност у земљи где, према извештају УНДП-а, више од 25 одсто становништва живи испод границе сиромаштва. 

„Било би боље да су онима којима треба обезбедили ћебад да их заштите од хладноће, него што су потрошили на километре тепиха којим свакако председник неће ходати“, рекао је популарни водитељ Јусеф Хусеини у својој емисији и додао да овај потез не би наредио Сиси, јер би га то „довело у неугодну позицију“, те је позвао оне који су наручили тепих да преузму одговорност.

У међувремену, адвокат Гамал Еид израчунао је колико је потрошено на тепих. 

„Димензије тепиха 4.000 са осам метара дају површину 32.000 квадратних метара. Када се тај број помножи са 50 египатских фунти (5,7 евра) добије се 1,6 милиона египатских фунти (183.584 евра)", написао је Еид на Твитеру.

Сиромаштво и криза

Амр ел-Хади, портпарол странке Националног фронта Addameer, написао је да је црвени тепих толике величине показатељ да су „и чланови египатског војног већа и тајкуни задовољни Сисијем“.

„Тепих преко којег пролази аутомобил могао се искористити да се закрпе рупе на лабилним мостовима у земљи“, написао је један корисник Твитера.

Откако је дошао на власт, након свргавања председника Мухамеда Мурсија, Ел Сиси је повећао порезе и срезао субвенције за гориво и струју како би стабилизовао економију, одлука која је била непопуларна, али потребна.

Ипак, египатска економија се још бори са многим изазовима, поготово порастом становништва, јер у земљи живи 90 милиона људи.

Недавни извештаји УН показују да сиромаштво у Египту расте, као и стопа незапослености.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво