Заслуге за разбиjaње „Eнигме“ припадају (и) Пољацима

Пратећи развој модерне економије, засноване на научним сазнањима, често заборављамо да корени многих њених грана леже у рововима великих ратова 20. века. Изложба под насловом „Енигма. Дешифровати победу“, коју је приредио председник Великопољског војводства Марек Возњак, а која је данас отворена у Галерији РТС-а и посвећена је достигнућима пољских математичара у разбијању кодова „Енигме“, најбоље осликава једну причу вредну памћења пре свега зато што је, уместо продубљивања лудила међусобног уништења, допринела спасавању милиона људских живота.

Заслуге за разбиjaње „Eнигме“ припадају (и) Пољацима Заслуге за разбиjaње „Eнигме“ припадају (и) Пољацима

Први светски рат је донео револуцију у примени науке у криптологији. Све масовнија употреба кодова и шифара приморала је непријатеља да проналази начине за разбијање, што је најчешће било кључно за доношење одлуке о акцијама које су утицале на ток и исход сукоба.

Прве машине за шифровање конструисане су у последњим месецима рата. Њихова примена фактички је обесмислила већину метода за разбијање кодова које су се хиљадама година примењивале у криптологији.

Чинило се да ће се наредни рат водити на бојним пољима, а не у кабинетима криптолога.

Ипак, на неочекивани развој ситуације утицала су два фактора. Први је био доктрина блицкрига, која је подразумевала уиграну акцију оклопне војске, авијације и пешадије.

Таква координација је била могућа искључиво уз свакодневно коришћење радио-везе, за шта су биле неопходне машине за шифровање. Најпознатија машина за шифровање у историји, немачка „Енигма“, постала је камен темељац концепта блицкрига.

Други фактор била је одлука пољских официра Бироа за шифровање о ангажовању математичара. Крајем двадесетих и почетком тридесетих година 20. века нико на свету није разматрао могућност примене математике у кодовима и шифрама.

Пољаци су први осмислили и организовали обуку из криптологије за групу студената Универзитета у Познању, након чега им је омогућено да наредне четири године стажирају пре него што им је постао јасан прави разлог њиховог ангажмана - разбијање кодова „Енигме“.

Стрпљење се ипак исплатило, јер је у јесен 1932. године Марјан Рејевски након само три месеца разбио код који је, по мишљењу свих, било немогуће разбити. Рејевски је савршено осетио прави тренутак, постигавши успех непуних месец дана пре доласка Хитлера на власт у Немачкој.

Ипак, успех Рејевског и његових колега Јежија Ружицког и Хенрика Зигалског имао је и други, дубљи значај. Заједно су осмислили математички основ за напад на кодове, што је довело до револуције у криптологији. Јула 1939. године, пред сам почетак Другог светског рата, Пољаци су одлучили да поделе своје знање са француским и британским специјалним службама.

Британци, који су до тада одбацивали идеју ангажовања математичара у криптологији, брзо су прихватили нови тренд и у Центар за криптологију у парку Блечли довели најбоље младе математичаре са престижних државних универзитета.

Они су за само неколико година успели да надограде математичку основу коју су пре рата поставили Пољаци. Треба истаћи да су за већину метода које су користили заслужни управо Пољаци, чија су се предратна достигнућа користила и деценијама после рата.

Свет је, међутим, тек седамдесетих година прошлог века сазнао за разбијање кода „Енигме“ и за кључну улогу пољских математичара у том успеху.

Рејевски, Ружицки и Зигалски су преминули пре него што је резултат револуције постао очигледан. Савремени историчари су сагласни да је њихов успех несумњиво допринео скраћењу Другог светског рата за 2-3 године и, сходно томе, спасавању великог броја потенцијалних жртава.

Верује се да су и наш континент спасли од ужаса нуклеарног рата – да је рат потрајао неколико месеци дуже, прве нуклеарне бомбе пале би на Берлин и друге немачке градове. Тајна којом је био обавијен рад криптолога највише је утицала на то што за живота нису добили признање за своја достигнућа.

Ова изложба жели да подсети грађане на људе којима Европа много дугује. Марек Возњак, председник Великопољског војводства, и војводска локална самоуправа већ неколико година шире информације о пољским математичарима и службеницима Бироа за шифровање који су допринели разбијању кодова немачке „Енигме“.

Председник Возњак је 10. новембра 2007. године присуствовао свечаном откривању споменика великој тројци криптолога из Познања. Такође, на заједничку иницијативу председника Возњака и градоначелника Шамотула, у Пољску су, у његов родни град, пребачени посмртни остаци Максимилијана Ћеншког, координатора Одељења за дешифровање немачких порука при Бироу за шифровање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво