Руднички печатник кнеза Лазара

У прошлогодишњој археолошкој кампањи, у остацима средњовековног града Рудника, пронађен је типар кнеза Лазара. Јединствено откриће непроцењиве вредности и други предмети, пронађени током 2015. године на Руднику, изложени су у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

На металној плочици-матрици за отискивање печата приказан је карактеристичан шлем са украшеним бивољим роговима и натписом „Господин Лазар кнез све српске земље“. То је био заштитни знак кнеза Лазара.

„Овај грб приказан је на припрати кнеза Лазара у Хиландару, а у Музеју српске православне цркве у Београду чува се дугме са одоре кнеза Лазара, такође са шлемом и бивољим роговима“, каже археолошкиња Ана Цицовић.

Историчари кажу да су на Руднику у разним епохама боравили многи владари. Кнезу Лазару ова планина била је врло важан извор економске моћи.

„Нису се они овде одмарали. Овде се радило, овде се нешто врло значајно радило, овде су се стварали новци. Кнез Лазар је Раваницу цркву радио од новца који је ковао на Руднику“, сматра Слободан Марковић, мештанин Рудника.

Типар са заштитним знаком кнеза Лазара, доказује да је он боравио на Руднику и управо ту издавао повеље. Свој грб отискивао је у злату или воску. Скривен у земљи више од шест векова, донео је спектакуларан археолошки и историјски налаз.

„Овај налаз је јединствен по томе што смо до сада познавали само отиске печата који се чувају у различитим ризницама. Ово је први пут да је пронађена и матрица којом је тај печат отискиван. Њу је могао да носи само кнез Лазар или неки његов најближи поданик у дворској канцеларији“, истакла је Цицовић.

Према речима мештанина Рудника Слободана Марковића, није случајно што је тај печат нађен ту: „Ко зна чега све има овде где стојимо, јер је пут направљен касније и затрпано је. Али, незире се нешто. Дејан Радичевић је много учинио што је започео ово да истражује“.

Јединствени налаз на Руднику обавезује наставак истраживања које су у 2015.години радили археолози Филозофског факултета у Београду и Музеја Рудничко-таковског краја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво