Мао Цедунг, велика фигура... усред пољане

Група кинеских бизнисмена подигла је усред једне пољане, у централној провинцији Хенан, огромну позлаћену скулптуру некадашњег кинеског вође Мао Цедунга вредну три милиона јуана (460.000 долара).

Висок око 37 метара, кип представља оснивача комунистичке Кине, који је готово три деценије владао земљом гвозденом песницом.

Мао је представљен у седећем положају, замишљен, с рукама положеним у крило.

Изградњу скуптуре је наводно финансирало неколико локалних предузетника, а завршена је у децембру, након девет месеци рада, пише данас портал HMR.cn, а преноси АФП.

Иако се сматра одговорним за смрт десетине милиона људи, Мао је још увек врло поштована личност у Кини.

Актуелни кинески председник Си Ђинпинг недавно је назвао Мао Цедунга „великом фигуром“.

Поједини корисници интернета критиковали су постављање џиновског споменика, подсетивши да се управо у Хенану крајем 1950-их, као последица Маове економске политике, догодила глад која је однела 40 милиона живота.

„Да ли сте градећи то заборавили велику глад?“, упитао је један корисник на друштвеној мрежи Сина Веибо.

Други су, пак, довели у питање сличност скулптуре са великим вођом који је, такође, био иницијатор десет година дуге Културне револуције, која је довела до насиља и уништавања земље.

Било је, међутим, пуно и оних који су похвалили постављање статуе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво