Скотланд Јардов музеј злочина први пут пред јавношћу

Људи су ужасни, а колекција ножева, пиштоља, бомби, боксера и отрова изложена у Музеју Лондона на изложби под називом „Откривени музеј злочина“ то добро илуструје, јавља АП.

Скотланд Јардов музеј злочина први пут пред јавношћу Скотланд Јардов музеј злочина први пут пред јавношћу

Поставка коју чини приватна колекција Скотланд Јарда прати више од 100 година насиља и патњи од убистава Џека Трбосека до бомбашких напада ИРА и Ал Каиде, преноси Танјуг.

Изложба ипак слави и памет, храброст и научна открића која су помогла да се ухвате починиоци и реше злочини. Кустос Џеки Кили каже да ће за неке поставка бити „узнемирујућа“.

„Али, за све лоше што видимо у злочину постоји и добро“, рекла је Кили додајући да постоје људи који истражују и прате трагове.

Изложба, која се отвара у петак, прво је јавно излагање садржаја приватног музеја злочина Метрополитен полиције који је основан 1875. године као образовни полигон за будуће полицајце.

„То је фино контролисано окружење где могу да проуче сцене убиства. Могу да се упознају са истраживачким техникама без суровости коју има ситуација када први дођете на лице места и размишљате 'Боже, шта да радим?'“, објаснио је кустос полицијског музеја Пол Бикли, некадашњи детектив у Скотланд Јарду.

Колекција суморних мемента иде од оруђа провалника-виолинисте из 19. века који је најпре наступао по домовима богатих, а онда их пљачкао до „кутије за погубљење“ крвника која садржи садржи конопац за вешање, вреће са песком и каишеве.

Изложба покрива познате злочине и злочинце, укључујући гангстере из Ист Енда, браћу Реџија и Ронија Креја, серијског убицу из четрдесетих година 20. века Џона Хејга који је жртве убијао потапајући их у киселину и кога су детективи ухватили када су код њега пронашли камење из жучи жртве - једино што је остало од ње.

Други случајеви донели су нове истразивачке технике - од отисака прстију до форензике. Неки су довели до промена закона. Смртна казна је укинута у Британији шездесетих година делимично због догађаја попут погубљења Рут Елис која је обешена 1955. године јер је испред једног лондонског паба убила љубавника који ју је злостављао.

„Смит и Весон“ пиштољ калибра 38 који је Елисова употребила један је од изложених. Ту је и минобацачка ракета коју је ИРА испалила на канцеларију премијера Џона Мејџора 1991. године, наочари са шиљцима на опругу...

За Кили најимпресивнији предмети су и најобичнији попут ножа којим је мушкарац убио супругу 1902. године.

„Видела сам тај нож на полици препуној оружја у Музеју злочина. А потом прочитате о том случају и помислите да је таква прича могла да се догоди било кад, било где. То је прича коју, нажалост, сваког јутра прочитамо у новинама“, закључила је Кили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара