Читај ми!

У Кини пронашли океан испод пустиње!

Кинески научници тврде да су открили океан скривен испод једног од најсувљих места на Земљи!

Када замислите пустињу, вероватно вам на памет не падају велике количине воде. Али то би се могло променити, бар када је реч о пустињи Такламакан која се налази на северозападу Кине.

Док су мерили количине угљен-диоксида (CO2) у пустињском ваздуху, научници су приметили да концентрација тог гаса рапидно опада у пределу пустиње који се зове Тарим, пише Бизнис инсајдер (Business Insider).

То се највероватније догађа због огромног подземног океана који је толико велик да садржи више воде од пет Великих језера у Северној Америци.

„Никада у историји људи се нису ни усуђивали да замисле да испод песка постоји толико воде“, рекао је професор Ли Јан с кинеског Института за екологију и географију, који је био вођа истраживања.

„Због овог открића наша дефиниција пустиње мораће да се промени“, истакао је Ли.

Научници већ дуго сумњају да велике количине воде отопљене с оближњих планина „цуре“ испод базена, али тачна количина воде била је непозната.

Пре десетак година, научници су открили да угљен-диоксид нестаје на овом подручју већ десет година, али нису схватали зашто се то догађа.

Када су измерили количине тог гаса на готово 200 локација у пустињи и упоредили их са његовом количином из воде, могли су да израчунају колико је воде отекло у подводни базен.

„Наша процена прилично је конзервативна. Права количина воде могла би бити далеко већа“, закључио је Ли, пише Бизнис инсајдер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво