Читај ми!

Руски археолози пронашли бели зид Мемфиса

Археолошки тим који ради у Сакари открио је остатке такозваног белог зида древног града Мемфиса. Уз делове зида пронађене су и добро очуване пећи и бронзане фигуре, које су, верују стручњаци, користили становници једног од најважнијих градова старог Египта.

Египатски министар за антиквитете Мамдух ел Дамати потврдио је да је бели зид пронађен у близини града Мит Рахина, 20 километара јужно од Каира и у близини Сакаре где се налази некропола Мемфис, преноси Танјуг.

Уз делове зида пронађене су и добро очуване пећи и бронзане фигуре, преноси Спутник.

„Надамо се да ће ово откриће повећати наше знање о једном од најважнијих градова древног Египта. Мемфис је играо значајну политичку, верску и економску улогу у историји земље. Једно од његових имена било је Инбу Хеђ, односно Беле зидине", рекао је министар Дамати.

Шефица руског тима археолога Галина Белова објаснила је да су научници завршили ископавање и да ће наредних дана потражити друге делове зида.

Нада се да ће бити откривени и други „археолошки сведоци раног периода историје Старог Египта из око 3.200. године пре нове ере".

Мемфис има посебно место у историји Старог Египта и верује се да је био најстарији главни град Египта. Град је пре више од 5.200 година основао фараон Менес. Мемфис је био престоница Египта у време Старог царства, а сада се налази на листи светског историјског наслеђа.

Сакара и Мит Рахина налазе се јужно од Каира и већ су изнедриле више важних археолошких налаза, укључујући и Џосерову степенасту пирамиду и чувену статуу Рамзеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво