Читај ми!

Основац, а слика „кô матор“!

Александар Ђукић из Крагујевца годинама ствара слике које изазивају изненађење свих када чују да је њихов аутор основац.

Први његов рад била је пејзажна слика, када је нацртао кућицу у чијој су позадини брда, а таленат му је, рекао је Александар у изјави Танјугу, вероватно урођен.

„Почео сам у септембру 2008. године када сам се уписао у једну школу сликања у Малом Зворнику, где сам тада живео. Цртао сам и сликао, и што сам више учио, постајао сам све бољи“, каже млади уметник.

Александар има 14 година и већ има прву самосталну изложбу слика, отворену у одељењу крагујевачке народне библиотеке „Вук Караџић“ у насељу Стара радничка колонија.

Изложено је његових 30-ак пејзажних и слика мртве природе рађених акрилним бојама, цртежа насталих оловком и графика.

„Тежим ка хиперреализму, да ли ћу успети видећемо. Надам се да хоћу“, прича млади уметник и додаје да би волео да научи да слика портрете, које, признаје, још увек не зна.

Жеља му је, додаје, да једнога дана заврши ликовну академију и да буде универзитетски професор.

Због изузетног талента, Александар часове ликовне културе, у осмом разреду основне школе „Јован Поповић“ у Крагујевцу, похађа по посебном програму за надарену децу.

Наставница ликовне културе у тој школи Славица Ђорђевић у изјави Танјугу је рекла да је задовољство имати таквог ученика и оценила да се такав таленат ретко среће.

„Његов таленат је заиста невероватан. Ко год је дошао на ову изложбу, није могао да поверује да је ове слике радило дете“, каже Ђорђевићева и додаје да је Александар скроман, да се не намеће, као и да је омиљен међу својим вршњацима.

Наглашавајући да је током три деценије педагошког искуства, имала само два ученика посебно надарена за сликање, Ђорђевићева додаје да са Александром ради по посебном програму.

„Са њима радим технику цртања, која није предвиђена за остале, како би могао брже да напредује.“

Александар је, пре две године, освојио и специјалну награду Спомен-музеја „21. октобар“ на ликовном конкурсу на тему „Доста су свету једне Шумарице“.

У Крагујевац је дошао прошле године, са оцем Рајком и мајком жељком, који су 90-их година прошлога века избегли из Босне и Херцеговине у Србију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара