Читај ми!

Жена за воланом једнака је тероризму?!

Две Саудијке које су ухапшене јер су возиле аутомобил у Саудијској Арабији, где је вожња строго забрањена за жене, биће изведене пред суд против тероризма, саопштиле су данас активистикиње за женска права у Ријаду.

Луџаин Хатлул (25) ухапшена је 1. децембра у покушају да уђе у Саудијску Арабију из Уједињених Арапских Емирата за воланом свог аутомобила.

Друга је новинарка Мајса Аламуди (33) која је дошла аутомобилом до границе да пружи подршку ухапшеној Саудијки.

Активисткиње, које су данас пријавиле случај, нису навеле под каквим оптужбама ће Саудијке изаћи пред суд против тероризма. Навеле су да се истрага односи и на њихове активности на друштвеним мрежама на интернету.

Луџаин Хатлул прати 228.000 људи на Твитеру, а Мајсу Аламуди 131.000 људи. Она је анимирала један програм пренет на Јутјубу о забрани вожње у Саудијској Арабији.

Међународна организација за заштиту новинара означила је ту земљу као „непријатеља интернета“ јер спроводи „немилосрдну цензуру последњих година“.

Саудијска Арабија, ултраконзервативна краљевина која строго примењује шеријатски закон, једина је земља на свету у којој жене немају права да возе. Њима је потребна дозвола да путују, раде и да се удају.

Иако у Саудијској Арабији не постоји никакав посебан закон који женама забрањује да возе, оне не могу да стекну возачке дозволе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво