Читај ми!

Како знати да ли се некоме заиста свиђа поклон?

Испред нас су дани смеха и весеља, пуни пажње и поклона, али како да знамо да ли се некоме поклон који смо му дали заиста свиђа или само прикрива разочарање? Ови савети нам могу помоћи у томе.

Доктор Сајмон Мур, психолог британског удружења психолога, открио је за Дејли мејл неке од вербалних и физичких знакова које нам помажу да знамо шта људи заиста мисле о поклону који смо им поклонили.

Истраживање показује да ће се 59 одсто људи претварати да су одушевљени поклоном, чак и ако им се он нимало не допада. Добра вест за оне који су забринути за своје глумачке способности – да је препознавање лажне среће прилично тешко, тек око 40 до 50 одсто особа је способно да је уочи.

Тек неколицина ће успети да открије да ли је у питању искрено одушевљење или добра глума.

Мур зато саветује да никада не тражите један или два сигнала, него више њих одједном.

Неки од главних знакова су – одмахивање главом, дрмање ногом, додиривање лица или главе, усиљен осмех.

Први знак да особа глуми одушевљење јавља се одмах након што распакује поклон и, како каже доктор – лице ће се скаменити, јер особа покушава да моментално смисли како да превари даваоца поклона, да одглуми да је одушевљена.

Затим Сајмон Мур каже: „Лажов ће трести ногом или тапкати стопалом о под, јер покушава да смисли како да одглуми одушевљење, што га чини нервозним. Такође може и да укочено седи, јер покушава да се контролише. На пример, видећете познате личности на телевизији како током неког интервјуа непомично седе. То је сигуран знак да желе да контролишу своје невербалне знакове, јер су тако научени.“

„Такође, додириваће лице више него што је уобичајено и правиће невербалне грешке, на пример рећи ће 'да' али ће истовремено несвесно одмахивати главом“, објаснио је психолог.

Особе које нас лажу ређе ће трептати, помало неприродно ће зурити у нас, јер се концентришу на то шта ће рећи. Глас ће бити благо повишен и неконтролисано ће говорити, више и брже него иначе.

„Ако ја говорим, ти нећеш моћи, тако да не можеш ни да протестујеш. А ако ти дам много информација, твој мозак не може од њих да се брани. Дакле, ако се неком не свиђа оно што сте му поклонили, много ће говорити о томе. Углавном зато што је под притиском да вас убеди да му се поклон свиђа“, објашњава доктор Мур.

Да је поклон пун погодак – показиваће мноштво реакција, лако ћемо препознати да је неко стварно срећан. На пример, ако вас тај неко загрли и пољуби, то је највероватније искрена реакција.

Доктор наводи да ће се очи и лице озарити, а обрве подићи. „Неће говорити много. Могу рећи реченице као што су: 'О, то је супер, хвала!' И то је све што је потребно да кажу. Промена у гласу углавном неће бити.“ 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво