Читај ми!

Разорни удар астероида неизбежан?

Истраживачи Универзитета у Тенесију упозоравају да астероид "1950 DA", широк цео километар, путује брзином од 14 километара у секунди ка Земљи и да би могао да је удари 16. марта 2880. године.

Научници су све ближе томе да зауставе судар великог астероида са Земљом који поседује потенцијал да збрише целокупно човечанство, пише британски Индипендент.

Истраживачи Универзитета у Тенесију открили су да би покушај да се разнесе астероид судар учинило још горим, пошто би то изазвало неколико разорних удараца.

Уместо тога, они тврде да би мале промене начињене на његовој површини могле да узурпирају силе које га држе у једном комаду и доведу до његовог распадања у свемиру.

Научници су проучавали астероид "1950 DA", који је 2002. године дошао на лош глас када су астрономи утврдили да постоје шансе (1 према 300) да ће ударити Земљу 16. марта 2880. године. Међутим, шансе за судар су поново рачунате и оне сада износе 1 наспрам 4.000!

Астероид има пречник од једног километра и путује брзином од 14 километара у секунди, а Земљу би могао да удари брзином од 60.000 километара на сат!

Овај удар имао би снагу 44.800 мегатона ТНТ-а и изазвао би огромну експлозију, цунамије и променио би климу планете.

Међутим, с обзиром на то да је 35 генерација удаљен од нас, научници су уверени да ова катастрофа може бити избегнута.

Истраживачи из Тенесија изјавили су да је ротација "1950 DA" толико брза да „пркоси гравитацији“, као и да га у комаду држе кохезивне силе које до сада никада нису регистроване на једном астероиду.

Ова открића, објављена у журналу Nature, могла би да доведу до промена и тактикама које примењујемо када је одбрана Земље у питању.

Ранија истраживања показала су да су астероиди заправо „гомила крша“ који гравитација и трење држе заједно, међутим, проучавањем астероида "1950 DA", тим је детектовао кохезивне силе које спречавају њихово „разилажење“.

Истраживач Бен Розитис каже да би сама ротација астероида довела до његовог распадања, да га у једном комаду држи само гравитација.

Ротација је толико интензивна да би сваки покушај спуштања астронаута на астероид довео до његовог тренутног избацивања у свемир.

Научници су и раније теоретисали да је могуће присуство кохезивних сила код мањих астероида, али коначан доказ никада није био виђен.

„Након што је астероид погодио Чељабинск у Русији 2013. године, поново је дошло до повећаног интересовања за одбрану Земље од астероида и других тела из свемира. Наше познавање сила које астероиде држе у једном комаду могло би да нам омогући стварање нових стратегија за одбрану у будућности“, објаснио је Розитис.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво