Читај ми!

Мумификација 1.500 година старија него што се мислило

Египћани су покушавали да очувају тела својих мртвих употребом смола 1.500 година раније него што су то научници процењивали. Трагови супстанци коришћених за мумифицирање пронађени у некрополи из периода између 4500. и 3350. године пре наше ере.

Постоје индиције да је египатска мумификација настала негде између 4500. и 3100. године пре наше ере.

Пре развоја техника балзамовања, Египћани су своје мртве укопавали у гробове испуњене песком. Процес се тада састојао од природног исушивања тела под дејством топлог и сувог пустињског песка.

Трагови прве употребе смола за мумификацију тела покојника, веровало се, датирају из 2200. п.н.е.

Коришћење смола постала је уобичајена пракса у периоду између 2000. и 1600. године пре нове ере, прецизирају аутори чија је студија објављена у америчком часопису Plos One.

Међутим, тим научника са британских универзитета Јорк и Оксфорд, као и аустралијског Меквери универзитета анализирао је погребне тканине пронађене на телима из гробова једне од најстаријих познатих египатских некропола, која датира из периода који се протеже од 4500. до 3350. године п.н.е.

Биохемијским анализама, истраживачи су на тим тканинама детектовали трагове супстанци које се користе приликом балзамовања, попут борове смоле, екстраката ароматичних биљака, биљне смоле, животињске масти.

Резултати њихове студије указују на то да су ови препарати коришћени најмање један миленијум раније него што се досад веровало.

Наведене супстанце садржане су у готово истим размерама и у комплексним рецептима које су Египћани користили у јеку мумуфикације фараона, 3.000 година касније.

„Антибактеријска својства састојака помоћу којих су била сачувана мека ткива доводи нас до закључка да присуство тих супстанци означава почетак експериментисања са мумификацијом у Египту", истакао је Стивен Баки, један од аутора истраживања.

Према његовим речима, мешавина смола са антибактеријским својствима, којом су премазиване траке за обмотавање тела, истог је састава као и препарати које су Египћани користили за балзамовање тела на врхунцу мумификације 2.500 до 3.000 године касније.

Египћани су мумифицирали мртве јер су веровали да они не могу да досегну вечни живот ако тело није сачувано.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво