Читај ми!

Научите пиротски, ево приручника!

Јединствен, сликовит приручник за учење пиротског говора, дело пиротског дизајнера Душана Томановића, хит је на друштвеним мрежама. Прве речи које можете научити су „кво“, „те“ и „онодети“.

Млади талентовани пиротски дизајнер Душан Томановић направио је јединствен сликовит приручник за учење пиротског говора, који је за кратко време постао прави хит на друштвеним мрежама.

Како је Танјугу рекао Томановић, иначе студент дизајна штампаних медија на Универзитету „Метрополитен“ у Београду, на сликовит начин је желео да представи главне карактеристике пиротског говора и заправо његову савршеност у свакодневној комуникацији.

„Представио сам на, за сада три плаката, најчешће коришћене речи у пиротском говору. То су речи 'кво' и 'те' и управо ове две речи представљају најкраћи могући дијалог који постоји у било ком језику. На питање једног 'кво', други одговара 'те' и они настављају својим путем. Са стране гледано ово звучи невероватно, али са само те две речи Пироћанци се у потпуности разумеју, а то може да значи 'како си, шта радиш', 'ништа, ево завршавам неке послове', и још хиљаду других дијалога, али се Пироћанци уз помоћ само те две речи разумеју“, наводи Душан.

„Ту је и универзални глагол 'онодети', који такође може да значи све и свашта и представља заправо глагол који подразумева неку радњу, а може да мења глаголе 'радим', 'завршавам' и још огроман број других глагола“, објаснио је Томановић.

„С обзиром на то да студирам у Београду, свакодневно ме другови који нису из Пирота питају о пиротском говору и закључио сам да постоје бројне предрасуде које уопште не стоје. Због тога сам на овај начин желео да отклоним све предрасуде и заправо ставим људима до знања да је пиротски говор заправо савршен“, закључује Томановић.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво