Читај ми!

Mali: Predlog budžeta u ponedeljak pred poslanicima

Predlog budžeta za sledeću godinu naći će se u ponedeljak pred poslanicima u Skupštini Srbije, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Ministar kaže da su poboljšanje životnog standarda građana, nastavak investicija i stabilna energetska situacija, tri glavna stuba budžeta za narednu godinu. On je za Televiziju Prva rekao da su u budžetu obezbeđena sredstva za povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Naveo je da će u decembru prosečna plata biti 716 evra.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svetu i Australija dogovorile su se o gornjoj granici za cenu ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni nafte koja se transportuje morskim putem. Iz Ruske Dume poručuju da tom odlukom Unija ugrožava svoju energetsku bezbednost i da se krše zakoni tržišta. Savetnik predsednika Ukrajine Andrij Jermak predlaže da ta najviša cena za rusku naftu bude još niža, 30 dolara za barel kako bi ruska privreda još snažnije bila pogođena. Bela kuća je pozdravila odluku ističuću da će to uticati na ograničenje prihoda Rusije.

Obeležava se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Procenjuje se da u Srbiji živi više od 700. 000 ljudi koji imaju neki oblik invaliditeta. Oni se svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije - od stigmatizacije, siromaštva, socijalne isključenosti i nezaposlenosti, do barijera i pogrešne upotrebe terminologije. Prema ''Globalnom izveštaju o zdravstvenoj jednakosti za osobe sa invaliditetom'' Ujedinjenih nacija, čak 16 odsto svetske populacije čine invalidne osobe. Iako je poslednjih godina načinjen napredak, u svetu i dalje postoji sistematska i velika nejednakost prema tim osobama.

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Irena Jelovac i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара