Читај ми!

Стано: Приштини ће мере бити укинуте када ЕУ одлучи, а не косовски политичари

Европска унија ће укинути мере Приштини када државе чланице то одлуче, а не косовски политичари, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано коментаришући тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је Приштина испунила захтеве ЕУ за укидање казнених мера.

Петер Стано се на брифингу за новинаре осврнуо и на то што је прошло годину дана од усвајања Декларације о несталим особама, и навео да "у овој фази нема вести, нема напретка", а да ЕУ и даље очекује да ће моћи да види да обе стране напредују.

"То важи и уопштено за дијалог, а посебно за ово конкретно питање. Постигнуте споразуме морају да прате конкретне акције и није ЕУ та која није вољна или способна да предузме акције, већ су то стране", рекао је Стано.

Када је реч о укидању мера Приштини, он је подсетио да је ЕУ, када је увела мере због "сталних кризних ситуација, једностраних одлука и ескалације односа" са Београдом, јасно ставила до знања да је реч о реверзибилним мерама, које ће бити укинуте, када државе чланице ЕУ то одлуче.

"Када државе чланице одлуче, а не косовски политичари, да више нема разлога да ове мере остану на снази, а то се до сада није десило", нагласио је Стано.

Он је додао да су расправе у току, да мере још нису укинуте и да државе чланице настављају разговоре тим поводом.

"То су унутрашњи процеси. Изборе у четири општине (са српском већином) видели смо као један од елемената који је довео до увођења мера, али је на државама чланицама, у складу са закључцима Савета за опште послове из децембра прошле године, да преиспитају ситуацију и да онда заједно са европским институцијама одлуче да ли да укину мере или не", рекао је Стано.

Мере уведене из низа разлога

Нагласио је и да је ЕУ увела мере Приштини не због једне ствари, већ низа "питања, корака, одлука и елемената који су навели ЕУ да се одлучи на тај веома тежак корак".

Он је објаснио да се не ради о томе шта је урађено по једном питању како би се укинуле мере нити је "једна мера уведена због једне ствари због негативног развоја догађаја".

"Реч је о целокупној ситуацији. Желимо да видимо да се целокупна ситуација реши. Обе стране имају задатке да то остваре, али у случају Косова, представници Косова су врло јасно и више пута обавештени шта су очекивања ЕУ. Избори су били један од елемената. Можемо да гледамо на који начин су избори организовани у другом покушају и шта је навело српске политичке странке да бојкотују ово друго понављање избора", навео је Стано.

Он је нагласио да су мере уведене Приштини из одређених разлога и да, када државе чланице одлуче да за то више нема разлога, оне ће донети одлуку и о укидању мера, "постепено или у потпуности".

"Али то није повезано само са једним инцидентом или једним догађајем", напоменуо је Стано.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара