Читај ми!

У Србији за 12 година убијено 406 жена, шта учинити да се црна статистика породичног насиља смањи

Од 2011. до 2023. године, у породичном насиљу убијено је 406 жена и девојчица, подаци су "Фемицид меморијала", који је представио Аутономни женски центар. У више од стотину случајева, насиље је пријављивано надлежнима. Статистика је аларм за хитне промене у систему, поручују из те организације, уочи Дана сећања на жене жртве.

Удављене, заклане, запаљене, пребијене до смрти, свирепо угашени животи 391 жене и 15 девојчица у протеклој деценији. За непуних пет месеци ове године двет убијених жена, последња пре два дана.

"Од ових девет случајева ове године и овај последњи у Београду, ми можемо да тврдимо да је у пет и раније било пријављивано насиље, каже Вања Мацановић, адвокат.

По изрицању хитних мера, Група за координацију има обавезу да за месец дана размотри случај, процени ризик, направи план заштите жртве.

"За неке високоризичне учиниоце не постоји други начин осим да му буде одређен притвор и да им буде изречена казна затвора. Кућни затвор који се не прати, са наногицама које не раде и не функционишу и које немају добар надзор, то је исто нешто што се види да, нажалост у оваквим случајевима не функционише", рекла је Мацановићева.

Повереница за заштиту равноправности, поново ће упутити Министарству правде иницијативу за измену Кривичног законика, Закона о спречавању насиља у породици и Закона о извшењу кривичих санкција.

"Подсетићу само на овај последњи, где смо тражили да жртва буде обавештена о томе да је осуђени завршио казну затвора или побегао, јер нема дилеме да то јесте један од ризичних тренутака. Сви који се налазе у систему заштите морају обавезно размишати из позиције жртве", рекла је повереница Бранкица Јанковић.

А треба размишљати и о подршци породици и деци чије су мајке убијене.

"За оне породице које су нас контактирале, где су жене имале малолетну децу, ми видимо читав низ озбиљних проблема те деце, од тога да носе презиме оца, у малим местима се сви знају, до тога да та деца имају озбиљне психолошке проблеме и да породице морају у дугом периоду да финансирају терапијске поступке и слично", рекла је Тања Гњатовић из Аутономног жеског центра. 

Још чекају, каже, и формирање тела које би анализирало случајеве фемицида, утврдило где су пукотине у систему и шта би требало мењати да се црна статистика породичног насиља смањи.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије