Читај ми!

"Буђење" – сатница обележавања годишњице масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар"

Навршава се годину дана од масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" 3. маја. Тим поводом је организован програм "Буђење", који треба да означи почетак вишеслојног процеса меморизације, наводи Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве.

Програм "Буђење" почиње у 8.40 у Улици краља Милутина 10, где је извршено масовно убиство.

Окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију.

Како је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић најавила, у једној просторно-ликовној конструкцији они ће достојанствено моћи да изразе свој бол, своје сећање, своју патњу. Указала је да ће најпре то моћи да учине само родитељи и најближи чланови породице, а после и грађани који буду имали ту потребу.

Током целог дана грађани ће моћи да остављају цвеће, пале свеће и уписују се у књигу сећања у просторима одређеним за то.

Просторно-ликовна инсталација у Улици краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

У 8.41 медији у Србији ће прекидом програма обележити минут ћутања као сећање на жртве, као и 4. маја 2024. у 22.32 као сећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.

Од 9.00 до 19.00 у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QR кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.

Oд 9.00 до 19.00 ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у близини споменика Десанки Максимовић бити емитован видео-колаж сећања на жртве.

У 20.00 ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану бити емитован директан телевизијски пренос завршног музичко-сценског програма у реализацији Радио-телевизије Србије. Грађани ће имати прилику да се окупе у јавном простору, учествују у заједничком сећању и туговању и пошаљу поруке емпатије и солидарности.

“Позивамо грађане да учествују у комеморативним активностима и да нам се придруже у раду Форума. Својим присуством и идејама, као и спремношћу да поделимо своја промишљања и осећања, започећемо процес осмишљавања будућег ‘места сећања‘ на жртве масовних злочина у Београду, Дубони и Малом Орашју 3. и 4. маја 2023.“, закључио је Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи “Владислав Рибникар” у Београду.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара