Пашалић: ЛГБТИ особама потребна јача подршка институција

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да се положај ЛГБТИ особа у Србији поправља из године у годину и да је побољшана њихова системска заштита али да се они и даље сусрећу са дискриминацијом, предрасудама и нападима и да им је, због тога, потребна јача институционална подршка.

У саопштењу омбудсмана истиче се да припадници ЛГБТИ популације су равноправни грађани ове државе и не смеју бити дискриминисани због свог родног идентитета или сексуалне оријентације.

Међутим, они се у свакодневном животу и даље сусрећу са дискриминацијом, предрасудама, говором мржње и нападима због чега им је потребна јача институционална подршка“, изјавио је Пашалић поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије, саоштено је из Канцеларије заштитника грађана.

Како се наводи, Пашалић је нагласио да борба против свих облика дискриминације, укључујући оне засноване на сексуалној оријентацији и родном идентитету, представља приоритет рада институције на чијем је челу и најавио да ће наставити да се залаже за уклањање свих баријера које их спречавају да у потпуности остваре своја грађанска, политичка, економска, друштвена и културна права.

"Наставићемо са активностима за унапређење положаја ЛГБТИ особа у нашој земљи јер се дискриминација по било којем основу не сме толерисати”.

Због тога поново позивам припаднике ЛГБТ популације да се у вези са свим проблемима са којима се сусрећу обрате институцији заштитника грађана“, рекао је Пашалић.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије се обележава у знак сећања на дан када је 1990. године Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије