Читај ми!

Много фаворита и проблемa иза сцене уочи финала Песме Евровизије 2024

Вечерас нас очекује музички шоу у Малмеу, финале 68. песме Евровизије. Представница Србије, Теја Дора, наступа шеснаеста, како су одлучили продуценти такмичења. Какав пласман можемо очекивати за нашу представницу и какве су прогнозе ко би могао да победи, у Јутарњем програму су говорили Ненад Прибак из организације која окупља љубитеље Песме Евровизије и Иван Симоновић, новинар Интернет портала РТС-а.

Различите контроверзе увек прате Песму Евровизије, међутим овог пута се догодио неочекиван инцидент са представником Холандије због чега је покренута и истрага, а не зна се са сигурношћу ни да ли ће наступати у финалу.

„Још се не зна шта се тачно догодило“, напомиње Иван Симоновић. „Наиме, њему није дозвољено да буде на пробама због инцидента који се догодио. Из ЕБУ-а нису још рекли о чему је реч. Постоје нека нагађања и постоји превише неких теорија шта се тачно догодило, тако да још чекам одговор. Он није био ни на јучерашњој поподневној, ни на вечерњој проби, па су, пошто је синоћ гласао жири, пустили његов наступ из полуфинала.“

Ненад Прибак додаје да како се незванично сазнаје, наводно дошло до туче, али да ли се то заиста десило, не зна се.

„Значи, постоји неколико могућности. Да се пусти евентуално снимак са првог полуфинала или да он наступи уживо. То су једине две могућности које могу да се догоде вечерас“, наглашава Прибак.

Постоји могућност и да Холандија буде дисквалификована, мада се то до сада никада није догодило.

Сенка над највећим музичким шоуом

Још један од проблема који се догодио је и тај, додаје Прибак, да је гласање за „остатак света“, односно земље које не учествују на Песми Еуровизија, а које могу да гласају, одложено, то јест није почело на време.

„Требало је да почне јуче негде у поподневним сатима. Колико ја имам информацију, оно још увек није почело и није наведено када ће почети“, наводи гост Јутарњег програма.

У продукцијском смислу може се закључити да је овогодишња Песма Евровизије савршено изведена. Међутим иза сцене су се дешавале разне ствари, напомиње Ненад Прибак.

Пре свега, почело је са учествовањем представнице Израела када су неке земље тражиле дисквалификацију. Били су и протести везани за сукоб између Израела и Палестине, а на крају се догодио и инцидент са представником Холандије.

„Значи, свакако, обележава је нешто што не би требало. Ово је ипак један спектакл, музички догађај и музички шоу, где људи треба једноставно да се забаве код куће, да уживају уз песме, уз наступе, а не да се на овај начин завршавају ствари“, сматра Прибак.

Појачане мере безбедности

Новинар Интернет портала РТС-а, Иван Симоновић, био је у Малмеу током првог полуфинала када је наступала Теја Дора, и истиче да су мере безбедности биле на изузетно високом нивоу. „Арена је потпуно окружена полицијом, оградама. Ко нема карту, не може ни да приђе Арени. У прес центру су мере безбедности као на аеродромима. Апсолутно све се скенира, све се проверава. Нико не може без акредитације коју скенира да уђе“, наглашава Симоновић.

То се могло приметити и на „тиркизном тепиху“ где је атмосфера била потпуно другачија него претходних година. Осим што је падала киша, због мера безбедности све је било сведено на дефиле учесника и кратке разговоре са њима који су чак били дозвољени само појединим новинарима, напомиње Симоновић.

Фаворити и кладионице

„Ова година је занимљива, зато што мислим да има доста фаворита. Мислим да једно пет-шест земаља може да победи. И наша представница кажу да има добре шансе, код жирија нарочито“, истиче Иван Симоновић.

Међутим, на кладионицама нашој представници не дају велике шансе, али како напомиње Ненад Прибак, понекад могу донекле да дају праву слику, али се дешава и да погреше.

„Некада се догоди да кладионице заиста погоде победника и погоде ко ће ући у финале. Рецимо, баш у уторак, када смо ми наступили, представница Пољске на кладионици имала 82 одсто шанси да ће ући у финале и није ушла. У четвртак се десило да представник Летоније уђе са 15 одсто шансе, био је последњи, а ушао је у финале. Ето, нису оне 100 посто сигурне. Могу да нам дају евентуално неку назнаку“, истиче гост Јутарњег програма.

Што се тиче наше Теја Доре, Ненад Прибак наводи да се она генерално врло добро котира, посебно зато што је њена балада једна од ретких ове године, а баладе обично добро пролазе.

„Сад не можемо са сигурношћу тврдити које ће то место бити и остало. Ја се увек потајно надам да ће то бити највише место, најбољи могући пласман. Има много фаворита, али ја бих послао једну поруку: ми имамо једну представницу, Србија се носи у срцу без обзира где и на који начин“, наглашава Ненад Прибак на крају гостовању у Јутарњем програму.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије